Actual

Crin Antonescu vorbește, în sfârșit, despre relația servicii – politicieni. Posibilă explicație pentru retragerea sa din politică

Crin Antonescu vorbește, în sfârșit, despre relația servicii – politicieni. Posibilă explicație pentru retragerea sa din politică

Fostul președinte PNL Crin Antonescu, retras din viața politică, se declară încântat de discursul pe care șeful SRI, Eduard Hellvig, l-a rostit marți în fața unor studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. El spune că nu a mai auzit în România ultimelor decenii un discurs comparabil și tocmai de aceea i se pare discursul unui lider, care merită preluat. Crin Antonescu a subliniat că este remarcabil că pentru prima dată, un șef SRI vorbește despre „un anumit aspect despre care s-a tăcut mult”: relația servicii-politicieni-politică.

Crin Antonescu vorbește, în sfârșit, despre relația servicii – politicieni. Posibilă explicație pentru retragerea sa din politică

“Chiar mă gândeam, după ce am văzut acest discurs, că probabil în spațiul public românesc, legat de politică cel puțin, nimeni nu a spus mai mult în mai puține apariții sau mai puține ieșiri. Trebuie să vă spun din capul locului că pentru mine, discursul lui Eduard Hellvig de la Cluj este un eveniment. Poate pare o afirmație exagerată, dar dacă-mi aduc bine aminte, eu nu am auzit, cred, niciodată un astfel de discurs în România și despre România acestor decenii. E, pentru mine, o admirabilă combinație de analiză lucidă și de emoție nedisimulată, un discurs bogat, personal, într-un cuvânt, memorabil. Nu-mi amintesc, probabil niciodată la un înalt demnitar din acești ani, o viziune atât de articulată despre trecut – pe care o putem împărtăși sau nu, e altă discuție, dar ea este articulată – însoțită de ceea ce doar în câteva cuvinte se poate propune ca un proiect pentru viitor. Întru totul remarcabilă această ieșire, întru totul remarcabil acest discurs și semnificațiile sale sunt multiple. Dar ceea ce de la bun început pentru mine este absolut remarcabil este viziunea, profesiunea de credință și mesajul care, într-un loc simbolic și cu destinatari simbolici, a fost adresat, la urma urmelor, nu de directorul SRI sau doar de directorul SRI, ci de omul public care este Eduard Hellvig”, a comentat Crin Antonescu, miercuri seara, la Digi24.

La sfârşitul lunii mai 2014, Crin Antonescu anunţa într-o conferinţă de presă că nu mai candidează la preşedinţie, asta după ce în urma cu o săptămână îşi anunţase demisia de la conducerea PNL.

Anul 2014 nu a fost un an prea bun pentru Crin Antonescu pentru că în februarie alianţa USL s-a rupt, iar PNL şi-a retras toţi miniştrii din Guvernul condus de Victor Ponta.

Crin Antonescu: Eduard Hellvig, în discursul de ieri, deschide o fereastră și o propune discuției

Întrebat dacă i se pare că discursul șefului SRI anunță o eventuală revenire în viața politică, fostul lider PNL a spus că nu poate să facă această apreciere, dar ceea ce poate spune despre discurs este că are convingerea că „merită luat în serios, merită înțeles, merită preluat, merită adâncit, pentru că, în mod excepțional, la noi este, îmi pare mie cel puțin, discursul unui lider”, a punctat Crin Antonescu.

Între altele, Eduard Hellvig a declarat marți că de prea multe ori politicienii așteptau indicații de la ofițeri SRI. Directorul SRI a spus că aceasta a fost o greșeală din partea instituției pe care o conduce. pentru care își cere scuze. 

„Eu încă o dată folosesc cuvântul – și nu mi se pare acoperitor: e  remarcabil, pentru că dacă e acum să discutăm de postura din care Eduard Hellvig face aceste afirmații, eu cred că va fi o cerere de acord cu mine că noi n-am mai auzit nu doar un director al SRI, dar un înalt demnitar la putere al statului român să vorbească nu doar despre erori, ci despre păcate ale acestei instituții, să-și ceară scuze pentru ele, chiar și pentru cele din perioada dinainte de a fi condusă de către domnia sa, după cum, încă o dată, salut faptul că în acest discurs, cu o anumită reținere, evident, Eduard Hellvig vorbește pentru prima dată despre un anumit aspect despre care s-a tăcut mult, al acestei relații servicii-politicieni-politică. Da, știm cu toții, deplângem cu toții, mai mult sau mai puțin sincer, amestecul serviciilor în politică la noi, ca și probabil în alte părți, dar s-a vorbit mai puțin despre această perspectivă, întru totul reală, asupra căreia Eduard Hellvig, în discursul de ieri, deschide o fereastră și o propune discuției”, a subliniat Crin Antonescu.

Eduard Hellvig a vorbit la Cluj și despre pericolul extremismului în politica din România și a spus că un naționalism moderat și echilibrat ar trebui să fie asumat.

Crin Antonescu spune că l-au bucurat aceste declarații

„Fără a mai face acum și vreodată politică activă, sunt un conservator. Nu sunt un naționalist, dar sunt un conservator și asta implică și această componentă. Or Eduard Hellvig, iarăși, și în această privință, spune ceva cu totul nou. E un lucru simplu. În fond, îl știm cu toții, și anume că nu e incompatibil un patriotism, cum îl numim uneori, luminat sau cum el îl numește un patriotism prooccidental, cu perspectiva globalistă, cu perspectiva societății deschise. De la noi, din Europa, din întreaga lume. Numai că el o formulează. Încă o dată: dacă am cuvinte atât de elogioase sunt pentru că e un discurs care este închegat și astfel de discursuri au lipsit, au fost rarisime dacă au fost pe scena publică românească. Este o problemă pe care o adresează, pe care o confruntă și căreia îi dă o soluție. Poți fi sau nu de acord cu ea. Cu asta eu personal sunt de acord, dar el o formulează și îi dă o diagnoză și o rețetă”, a mai spus Crin Antonescu.