Lifestyle

Crezi că știi să faci paste? Nu știi dacă nu ai învățat când să adaugi sare!

spaghete-carbonara
Foto: foodstory.ro

Oamenii de știință avertizează că adăugarea de sare la momentul nepotrivit poate fi un pericol pentru sănătatea ta.  Dar iată 4 moduri de a te proteja

Cuvântul italian pentru pastele fără sare – „sciocca” – înseamnă și „prostie”, deoarece ingredientul sporește gustul preparatului final – dar adăugarea sa la momentul nepotrivit poate fi un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

Oamenii de știință de la Universitatea din Carolina de Sud, Columbia, au analizat substanțele chimice din apa de la robinet și au descoperit cantități mici de dezinfectanți care, atunci când sunt combinați cu sarea, creează subproduse dăunătoare.

Belele ascunse în mâncare

Cunoscute sub numele de subproduse de dezinfecție iodate (DBP), aceste substanțe pot duce la cancer, leziuni hepatice și scăderea activității sistemului nervos.

Echipa a dezvăluit patru modalități simple de a reduce sau de a evita acești compuși nedoriți în felul în care vă preparați pastele.

Experimentele anterioare au arătat că, atunci când făina de grâu a fost încălzită în apă de la robinet care conținea clor rezidual și condimentată cu sare de masă iodată, se pot forma subproduse de dezinfecție iodate potențial dăunătoare.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au testat acest lucru în cazul alimentelor reale sau al gătitului la domiciliu.

Cercetătorul principal Susan Richardson și colegii săi au vrut să afle dacă acest lucru s-ar putea întâmpla în situații reale și cum ar putea bucătarii casnici să minimizeze formarea subproduselor de dezinfecție.

Pașii siguri

În urma a două experimente, echipa a formulat pașii siguri din punct de vedere științific pentru a elimina toxinele din pastele dumneavoastră.

Pașii includ fierberea apei fără capac

Acoperirea unei oale cu un capac este o modalitate rapidă de a face apa să bolborosească, deoarece împiedică vaporii de apă să iasă și permite creșterea mai rapidă a temperaturii.

Cu toate acestea, această metodă reține și dezinfectanții care altfel ar fi fierți din apă.

Iar a doua sugestie sugerată este să strecurați toată apa din paste.

Cei mai mulți oameni pun sare în apă înainte de fierbere, dar oamenii de știință au descoperit că aceasta reacționează cu dezinfectanții pentru a crea produse secundare dăunătoare pentru sănătate.

Pașii includ fierberea apei fără capac, strecurarea întregii ape din paste, adăugarea de sare după ce pastele sunt fierte și presărarea în apă doar a opțiunilor de sare fără iod.

Asta este sigur

Etapele includ fierberea apei fără capac, strecurarea întregii ape din paste, adăugarea de sare după ce pastele sunt fierte și presărarea în apă doar a opțiunilor de sare fără iod.

Cu toate acestea, a treia și a patra recomandare reprezintă secretul protejării sănătății tale.

Echipa a precizat că sarea de masă iodată ar trebui adăugată după ce pastele sunt fierte, iar opțiunile de sare fără iod ar trebui să fie folosite doar dacă pastele sunt fierte în apă cu sare.

După cum explică echipa: ”Fierberea pastelor fără capac permite vaporizarea compușilor clorurați și iodați să scape, iar strecurarea tăițeilor elimină majoritatea contaminanților. Adăugarea de sare iodată după gătire ar trebui să reducă riscul de formare a subproduselor, dar sunt recomandate sărurile neiodate dacă se sărează apa înainte de fierbere”.

De reținut

Recomandările au fost stabilite după ce echipa a gătit macaroane în apă de la robinet tratată cu cloramină și sare.

Pentru prima parte a experimentului, au urmat instrucțiunile de gătit de pe cutie – umpleți o oală cu apă, adăugați sare, lăsați uleiul și apoi aruncați pastele.

Echipa a măsurat cantitățile de șase trihalometani iodați, compuși potențial toxici, în alimentele gătite și în apa cu paste.

Au detectat toți trihalometanii iodați în macaroanele gătite și în apa de paste, dar condițiile de gătire au influențat semnificativ cantitățile.

Următorul test a schimbat condițiile de gătire și tipul de sare, ceea ce i-a condus la găsirea a patru modalități de a reduce contaminarea.