Actual

Creșterea prețurilor, principalul motiv de îngrijorare la români. PSD, lider în preferințele românilor, după ultimul sondaj CURS

sondaj

Ultimul sondaj de opinie la nivel național desfășurat la comanda PNL confirmă realitatea zilelor noastre, în care prețurile crescute afectează cel mai mult nivelul de trai al românilor. Încrederea în partidele politice este pe ultimul loc, iar lider în preferințele de vot rămâne PSD, după ce AUR a scăzut sub nivelul de 15 %.

Creșterea prețurilor, principalul motiv de îngrijorare la români

Sondajul a avut loc în perioada 28 martie – 11 aprilie, pe un eșantion de 2.750 de respondenți, în vârstă de 18 ani și peste, față-în-față, la domiciliu respondenților

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, românii ar vota după cum urmează:

  1. PSD – 35%
  2. PNL – 23%
  3. AUR – 12%
  4. USR – 11%
  5. UDMR – 5%
  6. PMP – 5%
  7. Pro România – 3%
  8. PU-SL – 2%
  9. APP – 1 %
  10. Altele – 2%

Surprinzătoare este decăderea partidului AUR, care a ajuns în acest moment la jumătate față de luna ianuarie, când înregistra o intenție de vot record, de 24%.  În ceea ce privește alianțele politice, se pare că românii consideră mai utilă și eficientă o relație de guvernare PSD – PNL, decât PNL – USR: 6% spun că alianța PSD-PNL este „foarte utilă” și 38% spun că este utilă. În schimb, doar 4% au spus că alianța PNL-USR a fost „foarte utilă” și 19% că a fost „utilă”.

Românii au cea mai mare încredere în biserică (67%) și armată (64).

La polul opus sunt politicienii, cu un coeficient de încredere de 10%, și Parlamentul, cu 16%.

Marja de eroare a sondajului național de opinie este de +/-1,9%.

CURS a efectuat în ultimii 29 de ani sute de studii, cercetări și sondaje de opinie comandate de agenții guvernamentale, organizații internaționale, ministere, ambasade, companii locale sau multinaționale, partide politice, mass-media etc.

Mai jos puteți regăsi graficele detaliate cu privire la ultimul sondaj CURS.

Cele mai multe dintre studiile CURS au fost bazate pe cercetări cantitative realizate pe eșantioane reprezentative la nivel național, regional și local, în unele cazuri mărimea eșantioanelor ajungând la 35000 și 37000 respondenți.

Dincolo de relevanța performanței științifice și aplicative a cercetărilor realizate de CURS pe teme sociale importante precum sărăcia, discriminarea socială și etnică, dezvoltarea zonală și regională, migrația forței de muncă în străinătate etc, o performanță deosebită a fost obținută în realizarea sondajelor politice și mai ales a sondajelor la urne, CURS fiind institutul care a realizat cele mai multe Exit-poll-uri și a publicat cele mai apropiate estimări al rezultatelor obținute la urne.