Ordonanța de urgență privind amânarea unei noi creșteri a alocațiilor pentru copii se află din nou pe masa guvernului. După amânare executivul ar urma să stabilească un cadru legislativ prin care majorarea alocațiilor să fie legată de evoluția economiei, aflată acum într-o perioadă de revenire după criza adusă de pandemie, a anunțat premierul, care a mai spus că „este timp până la sfârșitul anului ca în coaliție să fie stabilite principiile după care se vor face viitoarele creșteri ale ajutoarelor sociale”.
După ce guvernul a discutat în primă lectură ordonanța de urgență care amână pentru anul viitor o nouă creștere a alocațiilor pentru copii, premierul Florin Cîțu a declarat că alocațiile pot nu doar să se dubleze, ci chiar să se tripleze și să crească de mai multe ori, dar totul depinde de veniturile României. Doar o economie dezvoltată va putea să susțină creșterea alocațiilor pentru copii, a explicat Florin Cîțu.
Cîțu: Alocațiile cresc cu 20%
„Această ordonanță asigură, ceea ce am spus de la începutul anului, că anul acesta alocațiile cresc cu 20%, 20% în 2021. Pentru ceea ce se întâmplă în viitor, avem tot timpul, anul acesta, împreună în coaliție să venim cu un plan care să arate o creștere a alocațiilor anuală. Repet, vreau să legăm alocațiile de venituri, dacă se poate, într-o formulă în care toată lumea să beneficieze de creșterea economică”, a declarat Florin Cîţu.
Despre creșterea viitoare a alocațiilor se va putea vorbi după constituirea bugetului de anul viitor, după ce coaliția de guvernare va lua o decizie în acest sens pentru următorii ani și pe baza unor scenarii de creștere economică viitoare, mai spune premierul României.
Tot săptămâna aceasta, guvernul ar putea să aibă pe ordinea de zi și proiectul unei alte ordonanțe de urgență care va prelungi termenul în care vor fi acordate ajutoare sociale minerilor care vor fi disponibilizați de la minele din Valea Jiului, de la Compania Națională a Uraniului și de la Complexele Energetice Hunedoara și Oltenia. Intenția este aceea ca măsurile sociale să fie acordate până în 2032, și nu până în 2024, cum este prevăzut în prezent, notează RRA.