Legea privind măsurile fiscale, prin intermediul căreia se introduc modificări majore în sistemul fiscal, crește valoarea voucherelor de vacanță. Majorarea vine însă cu noi condiții.
Legea privind măsurile fiscale crește valoarea voucherelor, însă prevede că angajații trebuie să plătească Contribuțiile de Asigurări Sociale de Sănătate. Totodată, de acestea vor putea beneficia doar angajați al căror salariu nu depășește valoarea de 8.000 de lei net.
Premierul Marcel Ciolacu a infirmat categoric informațiile conform cărora voucherele de vacanță ar fi urmat să dispară de anul viitor. Informațiile aveau la bază o propunere a ministrului de Finanțe, care prevedea suspendarea acordării pe o durată de doi ani. ” Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Afirmația a fost infirmată câteva zile mai târziu de către prim-ministru. „Exclud să eliminăm voucherele de vacanţă pentru la anul”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul acestei luni. Anterior, în luna august, pemierul a insistat pe ideea de „echitate socială”. El a subliniat că bugetarii cu peste 2.000 de euro nu pot „să stea cu mâna întinsă la vouchere de vacanță”.
Cu cât crește valoarea voucherelor de vacanță
Potrivit Proiectului de lege pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, valoarea voucherelor va fi majorată.
Astfel, actul normativ prevede că: „Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei.”
Din suma de 1.600 de lei, statul va reține plata CASS, deci un procent de 10%.
Cum se aplică plata CASS
Articolul 157 al noului proiect normativ prevedere că „Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) şi art. 142”.
Proiectul prevede însă excepția sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanţă, acordate potrivit legii. Sau, după caz, echivalentul în lei a tichetelor de masă, în aceleași limite și condiții, conform stiripesurse.ro.
Marcel Boloș a justificat introducerea impozitării prin necesitatea menținerii valorii. „Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului. Deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi. Și a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă „, a precizat ministrul de Finanțe.