Crește salariul minim pe economie. Românii se plâng constant de venituri foarte mici pe care le au. Această problemă este mai evidențiată acum, când costul de trai a devenit destul de ridicat. Prețurile pentru produse și servicii au atins cote record, iar oamenii nu mai știu cum să-și gestioneze bugetul. Aceștia se chinuie cu banii de la o lună la alta.
Dar, situația ar putea să se schimbe. Românii vor beneficia de un plus la venit. Guvernul a anunțat oficial că va crește salariul minim pe economie. Acest lucru ar putea reprezenta o creștere a venitului semnificativă pentru anumiți români.
Crește salariul minim pe economie
Românii se vor bucura în curând de salarii mai mari. Salariul minim pe economie crește de la 3.000 la 3.300 de lei. Adoptarea acestei majorări a fost decisă oficial de Guvern. De asemenea, anumiți cetățeni care activează în diverse domenii se vor bucura de mai mulți bani. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, se va implementa și majorarea salariului minim în domeniul construcțiilor de la 4.000 la 4.500 de lei.
„Dau ordonanţă şi HG, o dată pentru mărirea salariului (minim) de la 3.000 la 3.300 şi HG pentru mărirea salariului (minim) în construcţii de la 4.000 la 4.500, astfel încât plătirea CASS nu va afecta nicio categorie. Ei erau exceptaţi de plătirea CASS şi nu vor fi afectaţi deloc de introducerea CASS”, a explicat prim-ministrul.
Categorii socio-profesionale
Salariul minim va fi modificat. Dar, oficialii doresc să implementeze mai multe schimbări. Acest lucru ar putea duce la implementarea unor diferențe între cetățeni. Salariul minim ar urma să se decidă în funcție de categoria socio-profesională din care un cetățean face parte. Marcel Ciolacu a adăugat că, în cadrul unei discuții cu mediul de afaceri și sindicatele, s-a propus ca venitul minim pe economie să fie diversificat pe categorii socio-profesionale.
„Au venit şi mediul de afaceri, şi mi se pare corectă abordarea, au venit şi la tripartit, au fost şi sindicatele şi patronatele, totuşi să diferenţiem mărirea venitului minim pe economie pe categorii socio-profesionale şi cred că e o abordare corectă. E o abordare de bun simţ, un pic liberală, corect, dar e o abordare ancorată, de fapt, în economie. O să pornim acest dialog”, a afirmat premierul, conform Daily Business.
Țările cu cel mai mic salariu minim pe economie
Potrivit informațiilor, România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană. Țara care ocupă primul loc în acest clasament este Bulgaria. Cu toate acestea, perioada iulie 2013 – iulie 2023 a avut cea mai mare rată medie anuală de creștere, de 12,9%. Potrivit celor mai recente date făcute publice de Eurostat, biroul de statistică al UE.
În iulie 2023, venitul lunar minim în statele membre ale UE era cuprins între 399 de euro în Bulgaria și 2.508 euro în Luxemburg. Diferențele sunt uriașe între cele mai mari și cele mai mici venituri. Potrivit statisticilor publicate de Eurostat, salariul minim al unei națiuni se aplică adesea tuturor angajaților sau, cel puțin, majorității acestora Valoarea salariului minim se aplică prin lege sau printr-un acord național inter-sectorial. Acest lucru se realizează în urma consultării partenerilor sociali, conform Daily Business .