Actual

Crește indemnizația pentru mame! Măsura se aplică și retroactiv

finantare vouchere-250-lei proteste subvenție indemnizație socială
Sursă foto: botosaninews.ro

Guvernul a adoptat în ultimii ani mai multe măsuri de creștere a natalității și sprijinire a tinerelor familii. Cea mai recentă inițiativă în acest sens este cea prin care crește indemnizația pentru mame.

Datele ultimului recensământ au arătat că România se află într-un declin demografic accentuat. Pentru a stopa acest fenomen, statul a adoptat mai multe măsuri de creștere a natalității și sprijinire a tinerelor familii. Cea mai recentă inițiativă în acest sens este cea prin care crește indemnizația pentru mame. O măsură binevenită în contextul economic actual, în care inflația a redus drastic puterea de cumpărare a românilor.

Astfel, în ședința de Guvern de astăzi intră urmează să fie aprobată majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului. Această se acordă însă doar pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți. Conform Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale, în prezent există 1.726 de familii cu gemeni şi 20 de familii cu tripleţi.

Cu cât crește indemnizația pentru mame

Conform prevederilor în vigoare, indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85%. Ca bază de calcul se ia media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, înainte de naștere. În urma aplicării noii măsuri de majorare, la valoarea salariului mediu net pe economie de 4.600 de lei, suma rezultată va fi de aproximativ 5.860 de lei.

Potrivit legii, indemnizația este acordată pe o perioadă de doi ani. Dar majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil. Totodată, indemnizatia se majorează cu 50% pentru fiecare copil născut în timpul concediului de maternitate.

În ședinta de guvern de astăzi vor fi acordate și alte facilități fiscale pentru părinți. Astfel, se crește și plafonul până la care părinții nu plătesc impozit pe venituri în perioada concediului de maternitate. Valoarea este majorată de la 6.500 de lei, cât era anterior, la 10.512 de lei.

Indemnizațiile se plătesc și retroactiv

De asemenea, pentru părinții care la data intrării în vigoare a legii nr. 239/2009 erau deja în plata indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizatiile vor fi plătite retroactiv.

Potrivit legii în vigoare, în cazul naşterii de gemeni sau tripleţi, familia primește o indemnizaţie în cuantum de 600 lei pentru primul copil. Aceștia pot opta pentru 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, cu condiția să nu depășească 4.000 lei. Pentru pentru al doilea şi al treilea copil se acordă indemnizaţii suplimentare a câte 600 de lei pentru fiecare.

Noile norme metodologice adoptate de Guvern vor extinde și aria beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului. Astfel, vor putea beneficia şi tinerele care frecventează o formă de învăţământ şi nu au venituri în ultimele 12 luni.

Totodată sunt modificări și în ceea ce privește indemnizaţia de 600 lei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. Aceasta se va acorda şi persoanelor care urmează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar. Cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, conform realitatea.net.