Lifestyle

Crescătorii românii de ovine și caprine vii sunt invitați să-și facă stâne montane. Li se dau bani

Crescătorii românii de ovine și caprine vii sunt invitați să-și facă stâne montane. Li se dau bani

Ucraina, pe timp de război, zice că o duce bine la capitolul export de ovine și caprine. Pe de altă parte, România a lansat un program prin care doritorii pot obține bani pentru a-și înființa propriile stâne montane.

În timp ce Ucraina și-a triplat exportul, crescătorii românii de ovine și caprine vii pot primi bani să-și facă stâne montane

Ucraina dă încă o lovitură pe piața exporturilor, dar de data aceasta nu la capitolul cereale. În periaoda ianuarie-iulie 2022, Ucraina a exportat 441 de tone de oi și capre vii. Este de trei ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, după cum arată datele Serviciului Vamal de Stat al acestei țări măcinată astăzi de război.

În termeni monetari, exporturile s-au ridicat la 658.000 de dolari, adică de 3,8 ori mai mult decât în ​​șapte luni din 2021.

Oile și caprele au fost cumpărate de numai două țări în toate cele șapte luni ale anului 2022 — Egipt (90,6%) și Iordania (9,4%).

De la începutul anului 2022, în Ucraina nu s-au mai înregistrat deloc importuri de oi și capre, potrivit agrointel.

În mai multe regiuni ale Ucrainei a fost semnalată o creștere spectaculoasă a efectivelor de animale. Numai în regiunea Transcarpatia, de exemplu, efectivul de ovine a crescut cu 40%, ajungând la 139,8 mii capete, potrivit unui anunț făcut de către reprezentanții Colegiului Profesional Mukachevo al NUBiP al Ucrainei în cadrul unei întâlniri în cadrul proiectului OVA Zakarpattia privind dezvoltarea creșterii ovinelor.

Crescătorie după toate standardele occidentale. Foto: en.schauer-agrotronic

România se dezvoltă, în ceea ce privește producția de ovine și caprine

La polul opus Ucrainei, deocamdată, se află România. Crescătorii de ovine/caprine urmează să beneficieze până la sfârșitul anului de o susținere financiară care a fost aprobată de Guvern. Intermediar pentru implementarea ideii este Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM), locul unde crescătorii de animale pot depune cererile și ideile lor de dezvoltare a acestui segment.

Sumele, cu o valoare totală maximă eligibilă de 300.000 lei, sunt alocate pentru fermierii care vor să realizeze investiţii în realizarea de stâne montane în vederea prelucrării laptelui şi obţinerea produselor derivate din acesta într-un spaţiu amenajat corespunzător, adăposturi pentru animale şi pentru crescătorii de animale.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 120/2022 privind modificarea unor acte normative care reglementează programele de sprijin pentru zona montană a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 883 din 7 septembrie, după ce inițial, la 1 septembrie 2022, documentul a fost aprobat în ședință de Guvern.

Termenul limită de implementare a investiției de către beneficiarul banilor alocați de statul român este 29 noiembrie 2023. Informații complete click aici: Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Foto: pixabay