Criza cerealelor din Ucraina a stârnit multe tensiuni și multpă îngrijorare în spațiul european. Deoarece o cantitate semnificativă de produse de origine ucraineană a rămas în țările central și est-europene, marfa venită de la Kiev a ajuns să monopolizeze piețele acestor țări învecinate. Fermierii autohtoni au început să protesteze, iar Comisia Europeană a acordat o primă tranșă de ajutor agricultorilor din unele state afectate, inclusiv România.
Dar ajutorul nu a fost considerat suficient. În vreme ce autoritățile din România speră să negocieze o nouă tranșă de stimulente financiare, Polonia și Ungaria au luat măsuri drastice. Ele interzic comercializarea de cereale ucrainene, precum și de alte produse alimentare care vin de-acolo; este posibil doar ca aceste mărfuri să tranziteze teritoriile respective. În același timp, Varșovia își reiterează susținerea militară și umanitară față de Ucraina, care se află de peste un an în război.
Oficial UE: „acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”
Nu este prima dată când Polonia și Ungaria fac front comun și își atrag critici dure din partea Uniunii Europene. Tendințele conservatoare față de anumite probleme sociale, precum libertatea presei sau drepturile persoanelor din comunitatea LGBT, au făcut aceste două state să se afle în repetate rânduri în mijlocul scandalurilor și în vizorul UE.
Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că acțiunile poloneze și ungare nu sunt acceptabile, dat fiind caracterul lor unilateral.
„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, se arată în declarația acestuia, care a fost transmisă prin e-mail. Ea a fost citată de Antena 3 CNN.
„În astfel de vremuri dificile, este esențial să se coordoneze și să se alinieze toate deciziile în cadrul UE”, a mai declarat reprezentantul autorităților europene, într-un clar îndemn către unitate pentru toate statele membre.
Ungaria și Polonia rămân neînduplecate
În ultima lună, Ministrul Agriculturii din Polonia a demisionat, chiar atunci când Volodimir Zelenski venise într-o vizită diplomatică la Varșovia. Oficialul polonez a declarat că demisionează pentru că nu a reușit să obțină suficiente ajutoare pentru agricultorii pe care îi reprezintă. Noul ministru, Robert Telus, a propus o interdicție de comercializare a alimentelor ucrainene pe teritoriul Poloniei, iar o posibilă interdicție de tranzit se află și ea în discuții.
„Interdicția este totală, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”, a declarat Waldemar Buda, care conduce Ministerul Dezvoltării Economice din Polonia.
Inițiativa a fost criticată dur de oficialii de la Kiev, inclusiv de ministrul politicii agrare. Reprezentanți ai ministerelor din Ucraina și Polonia urmează să se întâlnească în această săptămână, pentru a dezbate posibilele restricții de circulație și comercializare a mărfurilor de origine ucraineană.