Social

Cresc pensiile în România! Marius Budăi a dat vestea cea mare: „S-a trimis către Comisia Europeană oficial solicitarea”

Marius-Budai sursa capital
sursa foto: capital.ro

Este vestea anului privind creșterea pensiilor din România, după ce Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat recent că a făcut o cerere oficială la adresa Comisiei Europene privind eliminarea procentul din PIB, principalul motiv pentru care nu puteau majora veniturile seniorilor.

Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis că a început demersurile pentru eliminarea procentului de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuielile din PNRR.

Vești bune pentru cinci milioane de seniori

Guvernanții din coaliția de guvernare au explicat constant în spațiul public că acel procent de 9,4% este motivul pentru care nu se pot majora pensiile din România în perioada următoare, acest lucru fiind impus clar în Planul Național de Redresare și Reziliență încheiat cu Uniunea Europeană în vederea miliardelor de euro ce urmează să intre sub formă de investiții la nivel național dacă vor fi respectate anumite jaloane.

„S-a trimis către Comisia Europeană oficial solicitarea de renegociere oficial. Noi am solicitat eliminare totală. Plecăm de la legea existentă, 127 și avem 3 variante, chiar încă a patra cu Banca Mondială. Există discuții permanente în coaliție de a fi atenți la evoluția cifrelor și de a fi extrem de atenți pentru a implementa măsurile din programul „sprijin pentru România”.

Nu există o variantă de tăiere. Este trecut într-un mod neprofesionist acolo un spor de 20%, nu pe anvelopa, ci pe persoană, însă noi acum suntem în discuție cu toate ministerele, cu propuneri pentru noua lege a salarizării, vom discuta, încât veniturile să nu scadă”, a declarat Marius Budăi.

Continuă lupta privind eliminarea pensiilor speciale

Mai mult, ministrul Muncii a adus acuzații grave la adresa magistraților care și-au majorat salariile retroactiv cu 25%.

„În timp ce noi ne luptăm cu această reformă a pensiilor speciale, într-o Românie paralelă sunt magistrații care și-au majorat salariile cu 25% retroactiv. Este o discrepanță între unele venituri și la un moment dat trebuie rezolvate, să nu mai avem pensii care să depășească veniturile în activitate, să nu mai avem portițe astfel încât să se poată abuza de anumite privilegii în baza unor legi speciale”, a mai transmis ministrul Muncii la Realitatea Plus, potrivit capital.ro.

Mai mult, zilele trecute, liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis că, în cazul în care nu va fi făcută reforma pensiilor speciale prevăzută în PNRR, când va deveni el premierul României, îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, avertizând că „ori trece legea, ori pleacă el acasă”.

„Ştiţi părerea mea în ceea ce priveşte pensiile speciale. Sunt şi un jalon (în PNRR – n.r.). România nu are voie să piardă vreun euro din PNRR. Cu atât mai puţin să piardă bani pentru că nu a trecut jalonul şi legea pensiilor speciale. Eu nu o să renunţ până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă ea va trece cât timp sunt preşedinte la Camera Deputaţilor, nu e nicio problemă şi avem deja feed back-ul de la Comisia Europeană că îndeplineşte jalonul prins în PNRR.

Dacă nu şi avem neîndeplinit acest jalon şi voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a promis Marcel Ciolacu.