Social

Cresc pensiile! Câți bani vor primi seniorii?

15 ani studiile superioare Pensie Sursa foto Playtech.ro
sursa foto Playtech.ro

Necesitatea majorării pensiilor în România este imperativă, având în vedere nivelul redus al acestora și dificultățile financiare cu care se confruntă seniorii. Pensiile mici determină un stil de viață „de pe o zi pe alta”,  în locul unei existențe demne și sigure. Din ce în ce mai mulți cetățeni aleg să părăsească țara în căutarea unui trai mai bun în străinătate, unde beneficiile sociale sunt mai generoase. Această migrație a creierelor și a resurselor economice contribuie la o pierdere însemnată de capital uman.

O urmă de speranță în acest sens este planul de guvernare al social-democraților.

Punctul de pensie va crește

Punctul de pensie ar urma să crească din 2024 la 2081 de lei, o creștere de 16,6%. 20% din creșterea pensiilor este inclusă în mai multe estimări bugetare ale Coaliției de Guvernare.

Coaliția a sugerat, de asemenea, ca majorarea să fie implementată treptat, între 1 ianuarie și 1 septembrie. Problema este complicată, întrucât într-un an electoral, o astfel de măsură nu ar fi benefică pentru opinia publică. Potrivit unor surse oficiale, balanța înclină în continuare spre o creștere cu o treaptă de la 1 ianuarie.

În conformitate cu planul de guvernare al PSD pentru 2021-2024, punctul de pensie va crește treptat cu 32% cumulat în următorii patru ani. Potrivit Legii pensiilor, trecerea arată astfel: de la  1.775 de lei în 2020 la 1.875 de lei în 2021, 2.010 lei în 2022, 2.170 de lei în 2023 și 2.340 de lei până la sfârșitul anului 2024.

În limitele potențialului de creștere economică cumulată de 36% a României în următorii patru ani, aceasta este o creștere moderată și realistă.

PSD promite creșterea pensiilor

,,Celor care au criticat PSD pentru creșterea constantă a pensiilor de fiecare dată când s-a aflat la guvernare le spunem un singur lucru: vor ajunge și ei la pensie și atunci vor spune că merită o pensie decentă pentru munca lor de o viață.Asta spunem și noi acum. Deci la un moment dat vom fi cu toții de acord că bunăstarea obținută printr-o bună guvernare trebuie să se regăsească și în buzunarul pensionarilor.Creșterea punctului de pensie cu 32% în următorii 4 ani este perfect sustenabilă dacă avem în vedere că în ultimii 3 ani de guvernare PSD pensiile au crescut în medie cu 45%, iar pensia minimă cu 76%” potrivit site-ului psd.ro.

Cu toate că PSD a promis și în anii trecuți majorări, viitoarele creșteri ale pensiilor și viabilitatea acestora depind de o serie de variabile, inclusiv politica monetară, inflația și tendințele economice.

Numeroși factori interni și externi pot avea un mare impact asupra planurilor și previziunilor pentru economie, care la rândul lor influențează proiecțiile economice.