Credincioșii sunt așteptați în pelerinaj. Sâmbăta aceasta, pe data de 7 octombrie, va începe pelerinajul religios la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. În acest an, tot la această dată, vor fi aduse și moaștele Sfântului Andrei Criteanul. Acestea vor sosi din Creta.
Racla cu sfintele moaște va fi adusă la Catedrala Mitropolitană din Iași. Această tradiție se respectă an de an, iar credincioșii vin pentru a se ruga în acest cadru sfânt. Moaștele vor fi așezate în interiorul baldachinului special construit. Acestea vor rămâne acolo până pe 15 octombrie.
Credincioșii sunt așteptați în pelerinaj
Multe persoane vin an de an să se roage la moaștele Sfintei Parascheva. Dar, familia Buștei mai are o tradiție în aceste zile. Aceștia vin an de an la Iași și împodobesc racla sfântă cu flori. Această tradiție a familiei a început în 2003. An de an, un camion de flori ajunge la Iași.
Racla este împodobită cu trandafiri roşii, crini şi crizanteme albe. Aceștia aduc și 100 de metri de ghirlandă de brad. Care este utilizată pentru ornamentarea baldachinului în care stă racla. Aceștia vor ajunge vineri și vor împodobi acest cadru de rugăciune.
Tradiție respectată în fiecare an
Credincioșii sunt așteptați în pelerinaj. Această împodobire a lăcașului reprezintă o formă de mulțumire, pe care familia a precizat că o face an de an. Aceștia se pregătesc cu o lună înainte, pentru a decide varietatea de flori și culori.
„Pentru noi, pentru toată familia noastră, este cea mai mare sărbătoare, pentru că o facem din suflet şi cu tot dragul, ca mulţumire, deşi este foarte puţin faţă de ceea ce face Sfânta pentru noi şi pentru oamenii din jurul nostru. Începem să ne gândim cam cu o lună înainte de drumul spre Iaşi la varietatea de flori, de culori, de sortimente, dar totul se schimbă cu o zi-două înainte să cumpărăm florile.”, a spus Florentina Buştei pentru „Ziarul de Iaşi” în 2019, ultimul an înainte ca pelerinajul să se desfăşoare sub restricţiile pandemiei.
Credincioșii vin pentru a se ruga
Toată această poveste a familiei a pornit în urmă cu 20 de ani. Femeia a venit atunci pentru prima oară, alături de soțul ei, să se roage la Sfânta Parascheva. Această călătorie a fost impulsionată de un vis. Femeia a visat că trebuie să facă acest lucru și este necesar să vină să se roage la Sfânta Parascheva.
Credincioșii sunt așteptați în pelerinaj. Femeia a povestit că, acum 20 de ani, venea la Iași împreună cu soțul ei, odată la două săptămâni. Timp de mai multe luni a venit mereu să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. În acel moment, a luat decizia de a contribui și de a împodobi baldachinul an de an cu flori. Aceștia vin cu un camion plin de la București, unde dețin și o afacere în acest domeniu.
Pelerinaj deschis
Florentina Buştei a explicat că păstrează această tradiție în fiecare an, iar toată familia se bucură de acest pelerinaj. Familie care s-a mărit în timp. Aceștia vor sosi joi, 5 octombrie la Iași cu florile. Locul pelerinajului va fi împodobit vineri, 6 octombrie. Racla Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană sâmbătă, 7 octombrie. Credincioșii din toată țara vor putea veni la Iași pentru a se ruga, conform Ziarul de Iași.