Actual

CR a admis sesizarea preşedintelui. Legea prin care Parlamentul a modificat conținutul infracțiunii de incitare la violenţă, ură sau discriminare este neconstituțională

CR a admis sesizarea preşedintelui. Legea prin care Parlamentul a modificat conținutul infracțiunii de incitare la violenţă, ură sau discriminare este neconstituțională

Nu pot să nu salut decizia de azi a Curții Constituţionale care a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a stabilit că este neconstituțională legea prin care Parlamentul a modificat conținutul infracțiunii de incitare la violenţă, ură sau discriminare (art. 369 din Codul Penal), a scris senatorul de Iași, Iulia Scântei, pe Facebook.
Conform senatoarei, președintele României a criticat în mod corect o lege inițiată de fostul ministru Stelian Ion și votată de Camera Deputatilor (cameră decizională), în sesiunea trecută, după ce Senatul votase o altă formă a legii care respecta cerintele Comisiei Europene și proteja efectiv grupurile minoritare din România în fața discursului instigator la ură, violență și discriminare.
Ministerul Justitiei condus de Stelian Ion a transmis Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea definitiei infractiunii de incitare la violenţă, ură sau discriminare după ce Comisia Europeană a notificat România că nu a transpus în mod corect în dreptul penal, Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei.

 Comisia Juridică, a corectat proiectul transmis de minister

„La Senat, în Comisia Juridică, am corectat proiectul transmis de minister și l-am completat corespunzător introducând #criteriile care generează în societate fapte de incitare la violență, ură sau discriminare împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane. Pe baza raportului Comisiei Juridice, Senatul a votat o lege prin care se definea clar infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare:
„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe #criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA ori pentru alte criterii de același fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Din păcate, în dezbaterea de la Camera Deputatilor, reprezentantul Ministerului Justitiei, mandatat de ministrul Stelian Ion, a solicitat eliminarea criteriilor adoptate de Senat și revenirea la forma inițială a legii propuse de ministrul justiției, o formă neclară și neconformă cu opinia Comisiei Europene.
Nepreciperea juridică sau orgoliul politic dus la extrem a făcut ca azi să avem o lege neconstituțională inițiată de fostul ministru al justitiei și adoptată de Parlament în forma în care și-a dorit-o acesta.
CCR a dat dreptate Președintelui României: legea votată de Camera Deputatilor este lipsită de claritate și predictibilitate, iar eliminarea unor criterii explicite din definiție (ex. rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică) poate genera insecuritate juridică prin soluții neunitare în practica organelor judiciare”, a precizat Iulia Scântei.

Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi corectată după publicarea deciziei CCR. Ca Președinte al Comisiei Juridice din Senat voi susține încă o dată forma inițială a legii adoptate de senatori. Avem nevoie de o lege clară pentru a descuraja și pedepsi faptele de incitare la ură, violență și discriminare, indiferent că acestea sunt îndreptate împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane și indiferent de motivele agresorilor.