Cozonacul este desertul preferat al românilor, având o istorie îndelungată. Cozonacul se regăsește și în tradiția culinară a bulgarilor, sub denumirea de kozunak, precum și în cea italiană fiind cunoscut sub denumirea de panettone.
Cozonacul își are originea în pâine, de aceea poate fi considerat o “super-pâine”, în care, în afară de lapte, ouă, nucă, stafide, mirodenii se mai adaugă şi alte umpluturi.
Ca și vechime, este foarte posibil ca primul cozonac să fi fost făcut în Egiptul antic.
La început existau două feluri de cozonac care erau oferite ca ofrandă zeilor: „libum”, un cozonac de dimensiuni mai mici și „placenta”, un cozonac cu brânză, stafide și alune.
Brutarii europeni, în Evul Mediu, făceau des cozonaci cu fructe uscate întrucât acestea țineau mai mult timp.
În Marea Britanie, prima reţetă de cozonac a apărut într-o carte de bucate în 1718, în care autoarea cărții, Mrs. Mary Eales, a recomandat să fie copt în forme lungi şi înguste.
Totuși, francezii sunt cei care, mai mult decât alții, au pus în valoare cozonacul, după ce în secolul al XIX- lea au adăugat al treilea fel la masă, respectiv „desertul”.
Rețeta de COZONAC (pentru 2 cozonaci)
INGREDIENTE pentru ALUAT:
- 1 kg făină pentru cozonac
- 4 gălbenușuri (albușurile se folosesc la umplutura cu nucă)
- 500 ml lapte
- 25 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată
- 250-300 g zahăr (dacă doriți să fie mai puțin dulce reduceți cantitatea de zahăr)
- 200 ml ulei (sau 200 g unt topit sau 100 ml ulei + 100 g unt topit)
- Arome : coajă de lămâie , coajă de portocală, esență de vanilie
INGREDIENTE pentru UMPLUTURĂ:
- 300 g nucă măcinată,
- 200 g stafide,
- cele 4 albușuri rămase de la separarea ouălor
- esență de rom
- scorțișoară pudră
- rahat-diverse sortimente si culori
PENTRU UNS COZONACII:
- 1 ou bătut
- migdale feliate sau semințe de mac
MOD de PREPARARE:
- Se cerne făina într-un bol mare și se amestecă cu puțină sare ( câteva grame, pentru intensificarea aromelor care se pun în compoziție )
- Drojdia se dizolvă cu 7-8 linguri lapte călduț + 2 linguri zahăr și se lasă la umflat câteva minute
- În laptele încălzit (cei 500 ml, din care s-au luat cele 7-8 linguri pentru drojdie) se dizolvă zahărul amestecat cu gălbenușurile, apoi se adaugă aromele (coaja de lămâie/ portocale, esența de vanilie).
- Drojdia dizolvată se adaugă în compoziția de lapte, ouă și zahăr, care trebuie să fie calduță (Atentie: laptele NU trebuie să fie fierbinte întrucât inactivează drojdia și cozonacul nu va crește!!!)
- Compoziția de lapte călduț se încorporează în făină.
- După ce se încorporează făina cu laptele, se adaugă, treptat , grăsimea încălzită (deci, nici aceasta NU trebuie să fie fierbinte !!!)
- Se frământă BINE pe măsură ce se adaugă grăsimea, astfel încât sa devină elastic și să se dezlipească de castron și de mână .
- Aluatul obținut se pune la crescut, într-un loc cald, acoperit bine cu folie alimentară (astfel încât să formeze “efect de seră”)
- După ce crește, aluatul se împarte în 4 părți egale
- Fiecare parte se întinde pe blatul înfăinat, se umple cu rahat/ nucă+ stafide+zahăr+ cacao+ scorțișoară+esență de rom ), apoi se rulează
- Se împletesc câte 2 rulouri astfel încât să se obțină 2 cozonaci
- Fiecare cozonac se pune in tava tapetată cu hârtie de copt , se unge cu unt fierbinte (din abundență) și se lasă din nou la crescut, într-un loc cald
- După ce au crescut și în tăvi, cozonacii se ung cu ou bătut (opțional, se pot presăra cu zahăr/ migdale feliate/ semințe de mac) și se bagă la copt în cuptorul preîncălzit
- Se coc la temperatura de 180° C , timp de aproximativ 45 minute (însă trebuie precizat că timpul de coacere depinde și de cuptorul fiecăruia).
Dacă, în timpul coacerii, cozonacii încep să se rumenească prea mult sau prea repede (depinde de cuptor !!!), puteți pune în cuptor o cratiță cu apă la jumătatea timpului de coacere (sub tăvile cu cozonaci) și o coală de hârtie deasupra lor.
De asemenea:
- veți obține o culoare mai galbenă a aluatului dacă folosiți ouă de găini crescute la curte cu cereale sau, în lipsa acestora, puteți adauga un praf de șofran în făină (însă, deoarece șofranul este cel mai scump condiment, îl puteți înlocui cu pudra de curcumă).
- toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei
- în bucătărie, temperatura trebuie să fie aproximativ 30 de grade
- vasul în care se frământă aluatul și ulterior, tăvile în care se vor coace cozonacii, trebuie să fie călduțe
Reușită și Poftă Bună!