Cozmin Gușă, fost om politic, analist, consultant, proprietar de presă, actaualmente moderator al unei emisiuni de radio, este la momentul de față acuzat de antisemitism și de răspândirea acestui curent prin diversele sale activități.
Ceea ce a atras atenția cel mai mult a fost cartea la care a acontribuit, alături de mai mulți jurnaliști din „Clubul de Gândire Gold” (după numele postului de radio deținut acum de fiul lui Cozmin Gușă, Andrei Gușă, GOLD FM), „Războiul din Ucraina”, un prim volum dintr-o evantuală serie de comentarii și analize ale membrilor acestui grup. Această carte nu se mai regăsește pe piață la momentul de față, căci atât editura, cât și platforma online unde se putea comanda au decis să retragă tot stocul de pe urma unor acuzații de antisemitism.
Cât de mare e căpușa?
Aceste acuzații vin din partea reprezentanților Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA Romȃnia) aduse în fața publicului în luna februarie a acestui an. În prim-plan a fost Cozmin Gușă, prinipalul nume de pe această carte. Volumul este format din articole scrie sau transcripturi ale unor emisiuni difuzate la GOLD FM în care Gușă și alte persoane cunoscute publicului comentează ceea ce s-a întâmplat la începutul războiului din Ucraina. Numeroase texte din cele redacta de către fostul consultant politic ar face o comparație între ucraineni și naziști, între ceea ce s-a întâmplat la Holocaust și ceea ce ar păți minoritățile din Ucraina, despre posibilele tratamente la care ar fi supuși acești oameni de către autoritățile din țara vecină, cu strictă referire la Cernăuți, unde se află o comunitate numeroasă de români.
Acum, potrivit raportului întocmit de reprezentanții Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR), atât Cozmin Gușă, cât și ceilalți contribuitori la acel volul sunt identificați ca făcând parte dintr-un grup ce ar avea drept prim scop propaganda rusă în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.
Cu Rusia pe tricou?
Acuzațiile de antisemitism nu se opresc aici în cazul lui Cozmin Gușă, căci Adina Marincea, cercetător în cadrul INSHR, scrie în articolul său publicat pe Libertatea faptul că, pe lângă emisiunea pe care o moderează la GOLD FM, „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, fostul politician ar răspândi aceleași mesaje și prin intermediul altor canale medie sau prin diverse platouri de televiziune. Marincea aduce în discuție speculația lui Cozmin Gușă cum că Ucraina ar fi fost cumpărată de către familia Rothschild și că bancherii evrei controlează întreg acest conflict militar.
„În realitate, Rothschild oferă consultanță financiară guvernului de la Kiev (încă din 2017) cu privire la restructurarea datoriei externe a Ucrainei”, informează cercetătoarea în materialul său care prezintă apoi dovezi concrete, din partea publicației Reuters, care într-un articol mai vechi informa faptul că printre cei mai mari deținători ai datoriei Ucrainei se numără companiile de investiții BlackRock Inc, Fidelity International, Amia Capital și Gemsstock Ltd., și nu Rothschild.
„Conspirațiile cu privire la familia Rothschild sau George Soros sunt comune în discursul antisemit și de extremă dreapta. Însă așa cum au arătat deja organizații internaționale de fact-checking, familia Rothschild nu e nici pe departe așa de bogată și influentă precum susține internetul”, mai scrie Adina Marincea pentru Libertatea.