O nouă subvariantă de coronavirus, XBB. 1.16, a fost desemnată drept „variantă în curs de monitorizare” de către Organizația Mondială a Sănătății. Cea mai recentă subdiviziune a omicronului este deosebit de răspândită în India, unde a declanșat o creștere a infecțiilor și o revenire la mandatele de mascare în unele părți ale țării.
Iată ce trebuie să știți despre subvarianta numită Arcturus, care a fost documentată în 29 de țări până în prezent.
Ce este Arcturus, noua subvariantă de coronavirus?
Arcturus a fost detectat pentru prima dată într-un eșantion din luna ianuarie și a fost documentat până acum în 29 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este o subvariantă a variantei omicron, care a apărut la sfârșitul anului 2021 și a înlocuit delta ca variantă dominantă în întreaga lume.
La sfârșitul lunii februarie, tulpina Arcturus reprezenta 0,21% din cazurile din întreaga lume. O lună mai târziu, aceasta crescuse la 3,96%, potrivit cifrelor OMS. În Statele Unite, se estimează că aceasta reprezintă 7,2 la sută din infecțiile cu coronavirus pentru săptămâna care s-a încheiat la 15 aprilie, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.
OMS a desemnat XBB. 1.16 drept o „variantă în curs de monitorizare” la 22 martie. Acest lucru înseamnă că varianta suferă „modificări genetice” care ar putea afecta caracteristicile sale ca virus, inclusiv un posibil „avantaj de creștere” față de alte variante, dar impactul epidemiologic nu este clar. OMS monitorizează șapte variante, inclusiv versiunea BA.2 a omicronului, întâlnită în multe părți ale Statelor Unite.
O „variantă în curs de monitorizare” este considerată a fi mai puțin îngrijorătoare decât o „variantă de interes” a virusului Covid-19, despre care se preconizează sau se știe că este mai transmisibilă sau mai virulentă, sau că este capabilă să eludeze anticorpii, potrivit OMS. Varianta XBB 1.5, în prezent cea mai răspândită subvariantă la nivel mondial, este descrisă ca fiind o variantă de interes.
Cât de periculoasă este mutația Arcturus
Potrivit OMS, Arcturus este similară cu varianta prevalentă XBB. 1.5, dar are „o mutație suplimentară în proteina spike, care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială creștere a patogenității”. Deși acest lucru poate însemna că s-ar putea răspândi mai rapid, nu există încă niciun indiciu că va duce la cazuri mai grave.
„Am mai văzut acest lucru în trecut”, a declarat într-un interviu Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia din Marea Britanie. „Te uiți la virus și acesta are mutații care ar trebui să îl facă mai virulent, dar apoi, în realitate, nu vezi acest lucru.”
El explică faptul că imunitatea celulelor T din organism reprezintă „una dintre cele mai mari protecții” și, cu toate acestea, „nu vedem prea multă evoluție în părțile virusului pe care celulele T le atacă efectiv”, ceea ce înseamnă că impactul mutațiilor ar putea fi limitat. „Nu există nicio dovadă că aceasta este mai gravă și probabil că este ceva mai puțin gravă decât tulpinile anterioare, dar este prea devreme pentru a fi siguri. Și asta aproape sigur din cauza imunității”, a declarat acesta, citat de The Washington Post.
