Specialiștii în sănătate atrag atenția că infectările cu varianta Omicron au simptome diferite față de cele de până acum. Astfel, febra și pierderea mirosului nu mai sunt atât de frecvente. În schimb, boala este însoțită de durere în gât, urmată de durere de cap, nasul înfundat și tuse.
Covid -19 are simptome noi în noul val. Care este cel mai comun semn de boală. VIDEO
Cunoscut sub numele inițial de covid 19, acesta s-a manifestat și continuă să ”își facă prpriul joc”, în mod diferit, la oamenii de pe întreaga planetă.
Există o similitudine descoperită pe intervale de timp, la anumite grupuri de persoane, pentru care cercetătorii au efectuat studii și teste aprofundate. Despre acestea vom vorbi astăzi la Infoactual.
Statistica este îngrijorătoare. Numărul cazurilor de Covid-19 este din nou în creștere. S-a constatat apariția unor noi subvariante.
Motive: vacanțele și aglomerațiile, precum și eliminarea măsurilor de restricție sunt unele dintre cauzele care au dus la noua răspândire a coronavirusului.
Un studiu de ultimă oră, realizat de specialiștii din Marea Britanie, bazat pe un eșantion de 17.500 de oameni, care s-au îmbolnăvit în decurs de numai o săptămână, atestă două momente importante: s-au schimbat unele dintre simptomele bolii și, totodată, unele dintre aceste semne au devenit comune în majoritatea cazurilor de infectare.
Care sunt simptomele principale: gâtul dureros, un prim simptom observat. Durerile de cap, nasul înfundat și tusea au fost pe locurile următoare. Prin urmare, primul simptom nu mai este febra, ci durerea în gât.
Amintim că la începutul pandemiei, simptomele tipice de Covid erau febra, pierderea gustului și/sau a mirosului, dar acum, acestea par a fi mai puțin comune. În schimb, oboseala, strănutul și durerea în gât sunt mai des întâlnite la bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, potrivit BBC.
Conform aplicației Zoe, care a listat principalele simptome Covid-19 actuale, acestea sunt următoarele:
- durere în gât (58%);
- durere de cap (49%);
- nas înfundat, secreții nazale sau tuse fără expectorație (40%);
- tuse expectorantă (37%);
- voce răgușită (35%);
- strănut (32%);
- oboseală (27%);
- dureri musculare (25%);
- amețeli ușoare (18%);
- ganglionii gâtului inflamați (15%);
- durere oculară (14%);
- alterarea gustului, dureri în piept, febră (13%);
- frisoane (12%);
- dificultăți de respirație, dureri de urechi (11%);
- pierderea mirosului (10%).
Ai simptome de răceală sau gripă? Mare atenție la ele, pentru că pot indica și infectarea cu noul coronavirus!
Pacientul zero. Primul caz de infestare cu coronavirus a fost în China, când un pacient s-a prezentat la spital cu febră, frisoane și dureri musculare. În acel moment, bărbatul a fost diagnosticat cu răceală.
Ulterior, simptomele s-au agravat, iar specialiștii au depistat că simpla răceală era de fapt o nouă formă de coronavirus, care nu mai fusese identificată la oameni, până la acel moment.
Cum putem preveni infestarea cu acest virus
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale de Sănătate (OMS), cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, sunt acestea:
Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții de dezinfectare pe bază de alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice;
Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei: mentineti distanța, folosiți masca;
Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie și împărtășiți istoricul de călătorie anterior cu furnizorul de îngrijire medicală;
Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranță alimentară;
Oferiți o mască medicală persoanelor suspecte de infestarea cu acest coronavirus;
Trebuie respectate procedurile de curățare și dezinfectare, precum curățarea minuțioasă a suprafețelor cu apă și detergent și aplicarea de dezinfectanți pe bază de hipoclorit de sodiu.