În contextul inflației oamenilor le este greu să accepte creșterile de prețuri, mai ales când vine vorba de costul alimentelor de bază, unde prețurile cu amănuntul au crescut până la maxime istorice. Alimentele și alte produse de primă necesitate sunt comercializate în prezent la costuri extraordinar de mari pe care nu oricine și le poate permite, în ciuda faptului că sunt vitale pentru un nivel de trai de bază.
Un anumit produs consumat și cumpărat cu regularitate în România va fi redus începând cu 1 mai. Pentru românii care găsesc frecvent pe mesele lor acest produs culinar, aceasta este o veste excelentă.
Se ieftinește laptele
Pe rafturile magazinelor, laptele, care reprezintă o parte însemnată din consumul zilnic al românilor, va fi mai ieftin, întrucât în unele magazine, o sticlă de lapte poate costa până la zece lei. Însă, începând cu 1 mai prețul acestui produs va fi plafonat.
Laptele, pâinea, ouăle și uleiul sunt unele dintre cele mai scumpe produse. Guvernul a încercat să scadă aceste prețuri astfel încât să fie accesibile tuturor.
În cele din urmă, s-a ajuns la un acord care încearcă să îmbunătățească viața oamenilor și să îi ajute prin promulgarea unei piețe de achiziții fără costuri record pentru produsele de bază. O serie de întâlniri cu fermierii și procesatorii de lapte au fost organizate de Petre Daea, ministrul agriculturii, și din fericire, a fost găsită o soluție în beneficiul tuturor românilor.
Numeroasele discuții au dus acum la un rezultat concret. Deoarece retailerii au confirmat că vor participa la acordul voluntar, ne putem aștepta la scăderi semnificative ale prețurilor la raft ale laptelui proaspăt în luna mai. Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pot trece câteva zile până când această măsură va intra în vigoare în fiecare magazin, deoarece trebuie încheiate noi contracte cu fiecare companie și trebuie epuizate stocurile existente.
Prețul scade cu 20%
Guvernul, reprezentanții procesatorilor și rețeaua lărgită de magazine au căzut de acord asupra reducerii prețului la laptele de consum timp de șase luni. În același timp, guvernul va acorda fermierilor subvenții pentru producția de lapte în valoare de peste 43 de milioane de euro. Prețul la raft al laptelui românesc care depășește acum 7 lei pe litru va fi redus cu cel puțin 20%, părți egale urmând să revină comercianților și procesatorilor (câte 10% fiecare).
Administrația a promis să actualizeze și să revizuiască cât mai rapid politica de ajutorare a procesatorilor români de produse alimentare, care în prezent oferă procesatorilor o primă de 10% din valoarea bunurilor procesate în România. Potrivit Profit, Parlamentul a început deja să analizeze și să dezbată propunerea legislativă.