Actual Economic

Costuri uriașe pentru a mai ține România conectată la internet. Impas major pentru industria de telecomunicații

Costuri uriașe pentru a mai ține România conectată la internet. Impas major pentru industria de telecomunicații
Arhivă

Pentru a ține România conectată la internet și telefonie, industria de telecomunicații va trebui să suporte costuri suplimentare de 400 milioane de euro.

Sumele sunt generate de modificările adoptate de Guvern, pe 1 septembrie, privind prețurile din energie și gaze naturale. Astfel, industria telecom, lovită puternic de noua ordonanță, se vede nevoită să facă eforturi uriașe pentru a asigura doar electricitatea care asigură conectivitatea la internet.

Surse din industria telecom au precizat că aceasta va fi una dintre cele mai afectate industrii, având în vedere modificărilor adoptate de Guvern la prețurile din energie și gaze naturale, a precizat stiripesurse.ro.

Ultimele modificări anunțate de Guvern au dat peste cap planurile operatorilor din industria de telecomunicații.Aceștia spun că au fost luați prin surprindere, fără avertizări și fără nici un fel de consultare, cu noi costuri de operare exorbitante.

Acest lucru vine în ajunul viitoarei licitații pentru frecvențele 5G (tehnologie puternic consumatoare de energie) care va deveni brusc neatractivă.

Investițiile în zonel rurale, sub semnul întrebării

Industria de telecomunicatii e unul dintre marii consumatori de pe piață, deoarece echipamentele care dau semnal de voce și internet sunt conectate la surse clasice.

În cele mai multe din regiunile României nu pot să fie amplasate surse verzi de energie (panouri fotovoltaice) pentru că e nevoie de consum mare și constant.

Astfel, până la Ordonanța de urgență adoptată de Guvern, industria de telecomunicații beneficia de plafonare, spun surse din piața de profil, adăugând că suma de 400 milioane de euro era prevăzuță pentru investiții în echipamente noi, extinderea semnalului și internetului de mare viteză în zonele rurale.

„Noile costuri suplimentare apărute peste noapte doar pentru curentul electric folosit pentru a ține Romania conectată la internet și telefonie fac neatractivă inclusiv viitoarea licitație 5G, în contextul în care nu există nicio garanție că regulile aplicate investitorilor privați nu se schimbă, la propriu, peste noapte”, precizează sursele citate.