Creșterea inflației (și nu numai) conduce oamenii către deprinderea unor noi obiceiuri adaptate vremurilor, chiar și în cele mai dezvoltate țări europene.
Costul vieții în marile țări europene pe timp de criză. Ce măsuri s-au luat, impuse de problemele economice
Astfel, criza costului vieţii în cele mai mari economii europene arată așa:
În Germania:
- Din cauza inflației care a atins niveluri record (8%) , tot mai mulţi oameni (în special bătrânii) apelează la băncile de alimente, unde pot găsi mâncare ieftină. Preţurile sunt mult mai mici, iar produsele sunt donate de magazinele mari. Un căruţ plin costă cam 30 de euro (în Germania există circa 1.000 de astfel de instituţii, administrate de voluntari şi adresate clienţilor verificaţi)
- Oamenii trebuie să facă economie la energie potrivit recomandărilor Guvernului şi autorităţilor locale germane întrucât Rusia continua să reducă livrările de gaze către Germania (fluxul prin gazoductul Nord Stream 1 s-a diminuat la 40% din capacitate).
În Franţa:
- Pandemia i-a determinat pe vestiţii bucătari ai Parisului să plece în satele şi comunele înverzite din jurul metropolei, iar acest lucru a condus la creșterea prețurilor locuințelor întrucât “lângă aşa vecini vestiţi nu se pot stabili decât oameni bogaţi”, spun localnicii satelor respective.
- Datorită creșterii prețurilor, în general, se amplifică mobilizarea pentru majorări salariale
În Italia:
- Proviziile de alimente şi energie scad, în timp ce inflaţia este la cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, în 1999.
- Costurile de finanţare ale guvernului italian au început să crească după ce Banca Centrală a zonei euro a indicat că începe „normalizarea“ politicii monetare, adică stoparea achiziţiilor de active şi creşterea dobânzilor.
În Spania, proprietarii de locuinţe au început să ia cu asalt băncile solicitând credite cu rată fixă, (față de vremurile când dobânzile erau la minime record şi spaniolii se înghesuiau pentru contracte imobiliare cu dobândă variabilă) citează zf.ro.
„Acestea nu sunt vremuri în care clientul să-şi lase viitorul pe mâinile băncilor“, spune Rafael Miralles Ponce, asociat la grupul spaniol pentru protecţia consumatorului Adicae.
Spania s-ar putea îndrepta și către o criză nouă. În Sahara de vest, o fostă colonie spaniolă vrea independenţă faţă de Algeria. Până de curând, Madridul a fost neutru în această dispută. Dar recent a sugerat că sprijină o autonomie limitată pentru teritoriul care i-a aparţinut, înfuriind Algeria. Astfel, relaţiile comerciale dintre cele două ţări au fost îngheţate. Vom vedea dacă va urma şi stoparea exporturilor de gaze, Algeria fiind al doilea furnizor de gaze ca mărime al Spaniei, acoperind un sfert din consumul acesteia.
În Marea Britanie, criza costului vieţii este atât de acută încât unele bănci de alimente rămân fără donaţii: donatorii au devenit clienţi!
În Portugalia (una din cele mai sărace economii din zona euro), potrivit sursei citate, începe să crească interesul pentru dobânzi fixe, însă în această țară mulţi oameni aleg să rămână cu dobânzile variabile, mai ieftine.