Anterior, șoferii care aveau un comportament excelent la volan și nu au avut niciun accident plăteau mai puțin pentru polițele RCA . Acest lucru nu mai este valabil.
Costul asigurării auto obligatorii va crește pentru toți șoferii din cauza inflației și a falimentelor mai multor furnizori de asigurări. Costul RCA este determinat de volumul de accidente auto și de valoarea despăgubirilor acoperite de asigurare.
Prețul RCA se majorează
Prin urmare, șoferii au început să acorde mai multă atenție factorilor pe care asigurătorii îi iau în considerare atunci când stabilesc prețurile polițelor. Potrivit unui sondaj, 73% dintre șoferi sunt familiarizați cu metodologia utilizată pentru a determina tarifele RCA.
Un automobilist a declarat: „Valoarea accidentelor, numărul și amploarea lor, piesele, manopera, toate astea care intră în cheltuiala de reparație a unei mașini se revăd după o perioadă în polița RCA” .
Un alt șofer, însă, și-a exprimat nemulțumirea față de costurile ridicate ale asigurărilor, declarând: „Șase ani aproape și nu am făcut un accident, și tot s-a mărit”.
Suntem pe primul loc în topul țărilor în ceea ce privește accidentele. Peste 4000 de evenimente au fost înregistrate la nivel național în anul precedent. Agentul de asigurări Marius Epure a descris tehnica folosită de asigurători pentru stabilirea primelor de RCA.
„Un asigurător trebuie să emită 10 polițe RCA ca să plătească o daună, și atunci iau în calcul tot felul de variabile, de la vârsta conducătorului auto la regiunea în care domiciliază, la felul autovehiculului, capacitate cilindrică, masă maximă autorizată”, a declarat acesta.
România, cap de listă la accidente
Din păcate, România conduce în topul națiunilor în care șoferii provoacă coliziuni care se soldează cu decese și pagube materiale majore, cel puțin șase din 100 de șoferi având parte de un astfel de eveniment.
Bulgaria completează top trei, situându-se pe locul al doilea, după România, cu o rată de despăgubire de 4% conform reglementărilor RCA . Potrivit statisticilor UNSAR, Polonia se află pe locul trei, cu 3,2%, urmată de Cehia și Ungaria, cu 2,8%, respectiv 1,65%. Potrivit expertului în asigurări Claudiu Sofron, firmele cheltuiesc în medie 9.000 de lei pentru o acoperire RCA.
Guvernul a stabilit un plafon de preț pentru asigurările auto obligatorii odată cu falimentul Euroins, în speranța de a stabiliza costurile crescute brusc după ce numeroase firme au părăsit piața asigurărilor.
„Orice preț pleacă de la un cost. Același principiu se aplică și la asigurări. Aceste costuri de accidente nu sunt deloc de neglijat, chiar din contră. Pentru fiecare accident, asiguratorii din România plătesc în baza poliței RCA, în medie, despăgubiri de aproximativ 2.000 de euro”, a explicat Sofron.
Nu este un secret că România are cea mai mare rată de accidente mortale din întreaga Uniune Europeană. Cauzele majore, potrivit lui Cosmin Andreica, purtător de cuvânt al Europol, sunt infrastructura rutieră inadecvată și mentalitatea șoferilor care nu respectă regulile de circulație.
„Cauzele sunt reprezentate în special de lipsa infrastructurii rutiere, de creșterea numărului de autoturisme din ultimii ani, și nu în ultimul rând de nerespectarea regulilor de circulație”, a declarat Cosmin Andreica, potrivit ProTV.