Din suspect, Costel Alexe, președintele CJ Iași, a devenit inclulpat. Motivul: numirea unui director la Școala Populară de Arte ”Titel Popovici”, cu grave încălcări ale legii.
Costel Alexe, președintele CJ Iași, din suspect a devenit inculpat într-un dosar de la DNA. Nu e vorba de cel cu tablă
Procurorii ieșeni din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat schimbarea încadrării juridice, în cazul președintelui Consiliului Județean Iași (CJI), Costel Alexe. Astfel, acesta a devenit din suspect – inculpat, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Conform unui comunicat emis de DNA, Alexe este inculpat în dosarul care vizează numirea managerului interimar de la Școala Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.
În același dosar sunt inculpați și Radu-Gabriel Apetrei, șeful Serviciului Resurse Umane din cadrul CJ Iași, și Vlad Baba, consilier la cabinetul președintelui CJ, detașat ca manager interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, ambii „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.
În prezent, sunt derulate cercetări, în legătură cu modalitatea prin care Vlad Baba a fost numit manager al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, în condițiile în care acesta nu ar fi îndeplinit condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere.
„Celor trei inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Față de inculpatul ultim menționat (n.red. Vlad Baba) s-a extins urmărirea penală și pentru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și permiterea accesului la informații nedestinate publicității, toate sub forma instigării”, se menționează în comunicatul DNA.
Ce spune Costel Alexa despre noile acuzații
Președintele CJ Iași a declarat presei locale că a fost informat despre noua calitate în dosar și că are încredere că „justiția își va face datoria”.
„Voi fi la dispoziția organelor de cercetare pe tot parcursul anchetei pentru că nu am nimic de ascuns, știu că am acționat respectând legea. Activitatea administrativă își urmează cursul firesc, după cum se vede”, a spus oficialul de la Iași.
Ca răspuns la acuzele de suspiciune, inițial, Costel Alexe, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a scris că l-a luat prin surprindere informarea făcută de procurorii DNA. „Vă mărturisesc sincer că sunt surprins de această calitate, având în vedere că, de la începutul anchetei şi până acum, nu mi-au fost solicitate depoziţii şi nu există vreo implicare oneroasă a mea în acest dosar”, a scris anterior şeful CJ Iaşi.
Alături de el, sunt inculpați și Radu-Gabriel Apetrei, șeful Serviciului resurse umane din cadrul CJ Iași, și Vlad Baba, consilier la cabinetul președintelui CJ, detașat ca manager interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, ambii „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.
Dosarul DNA în care Alexe e acuzat că a luat mită niște tablă
Costel Alexe a fost ministru al Mediului între 4 noiembrie 2019 și 5 noiembrie 2020. Despre Costel Alexe și Mihai Chirică, gura târgului vorbește cum că ar fi prieteni. De altfel și devizul lor în campania electorală era ”Împreună pentru Iași” și ”Da”, spun și cei de la PSD, într-un comunicat lansat în spațiul public: ”Costel Alexe şi Mihai Chirica fac echipă pentru Iaşi. Împreună au adunat până acum 7 dosare penale…”.
Costel Alexe mai este acuzat într-un dosar DNA din 2021. Procurorii l-au acuzat de luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în perioada în care era ministru al Mediului. În dosarul lui mai este acuzată încă o persoană cu funcție de conducere într-o societate comercială cu activitate în siderurgie, în cazul acesteia faptele fiind de dare de mită și delapidare.
Anchetatorii anticorupție au stabilit că, „în 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, ar fi cerut de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.”