Nemilosul virus care a curmat atâtea vieți nu a părăsit omenirea. Din nefericire, a apărut o variantă complet nouă care s-a răspândit în Austria. În acest moment, s-au înregistrat peste 10.000 de noi infecții în fiecare zi.
Noi mutații în proteina spike
Locuitorii din Austria trăiesc din nou drama coronavirusului, care și-a făcut din nou apariția în viețile acestora. Deși oficial sunt raportate 10.000 de noi infecții zilnic, experții spun că numărul real ar fi de 60.000 de noi infectări. Noua variantă a apărut ca urmare a unor mutații în proteina spike.
Cercetătorii susțin că, în afară de BF.7 (BA.5 cu mutația punctiformă R346T), alți doi derivați BA.5 sunt în curs de accelerare. Mai mult, proporția de linii BQ.1 și BQ.1.1 rezistente la imunitate s-a dublat în doar o săptămână, depășind în scurt timp subvarianta BA.2.75.2. Acest lucru a fost descoperit de biologul molecular Ulrich Elling, de la Institutul de Biotehnologie Moleculară (IMBA) al Academiei Austriece de Științe (ÖAW) este responsabil de supravegherea secvențială în toată Austria.
„Ei pot ocoli puternic, foarte puternic, protecția imunitară”
Cercetătorul de la Institutul de Biotehnologie Moleculară (IMBA) al Academiei Austriece de Științe (ÖAW) este responsabil de supravegherea secvențială în toată Austria și scrie pe Twitter: „Noii sosiți reprezintă acum peste 30% din infecții. Ei pot ocoli puternic, foarte puternic, protecția imunitară”, a menționat Elling în interviul din „Today”. Pe de altă parte, specialistul nu știe care sublinie va domina, sau nu cumva vor fi și mai multe variante.
Ne așteaptă vremuri și mai grele din noiembrie
Pe de altă parte, cercetătorul susține că noile mutații ale proteinei spike poate duce la un val și mai puternic la sfârșitul anului. La rândul său, biologul german Cornelius Römer, spune că înainte de sfârșitul lunii noiembie, va veni un nou val de variante în Europa și America de Nord.
„Pare destul de clar că BQ.1.1 va conduce un val de variante în Europa și America de Nord înainte de sfârșitul lunii noiembrie. Cota sa relativă s-a mai mult decât dublat în fiecare săptămână. A fost nevoie de doar 19 zile pentru a crește de la cinci secvențe la 200 de secvențe”, a avertizat pe Twitter cercetătorul de la Universitatea din Basel.