Coronavirus în România, 9 Decembrie. Ce s-a întâmplat cu numărul cazurilor în ultimele 24 de ore! Grupul de Comunicare Strategica a transmis datele momentului.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI, la data de 9 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.032 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 74 de decese dintre care 2 anterioare.
Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.
Starea de alertă este prelungită cu încă 30 de zile
Starea de alertă instituită în contextul epidemiei de coronavirus în România a fost prelungită cu încă 30 de zile. Guvernul a eliminat, de asemenea, o serie de restricții -de exemplu se va putea renunța la masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate, iar accesul în spații închise va fi permis și celor care au un test Covid negativ.
De asemenea, interdicția persoanelor de a circula noaptea după ora 23:00, a fost eliminată. De Crăciun și de Revelion restaurantele vor fi deschise la jumătate din capacitate, însă doar pentru cei vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ. Cetățenii nu trebuie să renunțe însă la măsurile de protecție sanitară, atrage atenția ministrul sănătății, Alexadru Rafila.
Alexandru Rafila: Această deschidere din partea Guvernului României se datorează interesului pentru ca în România viața să capete aspecte cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează. Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative, care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare și cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli.
Testarea elevilor s-ar putea opri de săptămâna viitoare
Testarea elevilor s-ar putea opri de săptămâna viitoare, deoarece nu există suficiente teste. Ministerul Educaţiei a notificat Ministerul Sănătăţii despre această situaţie şi a solicitat să i se transmită urgent graficul de aprovizionare.
Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor consideră procedura de testare trebuie actualizată şi clarificată, astfel încât să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum şi responsabilitatea cu privire la asamblarea kiturilor. La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor Bucureşti-Ilfov, Eugen Ilea, este de părere că procedura de testare a elevilor a fost, de la început, greşită.
Eugen Ilea: Aşteptăm să vedem dacă se vor mai face achiziții şi vor mai fi distribuite către copii și în următoarea săptămână testele respective. De la început s-a pornit greșit în aplicarea acestor teste. Noi ţinem legătura cu diverse alte entități ale părinților, din diverse state europene. Acolo, indiferent că aceste teste vin în cutii de 25, 50 sau 100 de bucăți, cutia întreagă ajunge la familie, astfel încât să nu putem vorbi de compromiterea testelor, așa cum s-a procedat în România. Acestea au fost desigilate și preambalate în unitățile școlare, trecând prin mai multe mâini.