Coronavirus în România, 15 Noiembrie. Au fost comunicate datele zileie. Grupul de Comunicare Strategică a transmis cifrele negre ale zilei.
”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 15 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 2.136 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 195 decese dintre care 16 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.
Numărul celor care s-au vaccinat ieri anti-COVID cu prima doză este foarte scăzut, 18.000, mult sub numărul celor care s-au vaccinat duminica trecută sau alaltăieri. De altfel, după vârful din 27 octombrie, când au fost peste 111.000 vaccinați cu prima doză sau cu vaccinul în doză unică, ritmul vaccinării anti-COVID în România a scăzut treptat, ajungând la aproximativ 25.000 în a doua săptămână din noiembrie. Doar 6,8 milioane de oameni sunt vaccinați în România cu schema completă.
Satele din Vaslui au o rată foarte mică de vaccinare. Cu peste 1.500 de cazuri noi de COVID depistate în ultimele 14 zile, autoritățile județului Vaslui cred că intensificarea vaccinării în mediul rural este una dintre acțiunile care se impun în următoarele zile.
Chiar dacă rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a cunoscut o ușoară scădere la nivelul județului Vaslui, sub 4 la mia de locuitori, situația deceselor în rândul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 continuă să fie îngrijorătoare. În ultimele două săptămâni, de pildă, a fost o medie și de 10 decese pe zi. Motivul – spun medicii – este că persoanele nevaccinate refuză să vină la spital de la primele semne de boală. Subprefectul Mircea Gologan.
Mircea Gologan: Una din cauze ar fi faptul că foarte mulți din cei nevaccinați stau foarte mult acasă din momentul în care sunt confirmați sau din momentul în care apar primele simptome ale bolii, refuză să se testeze, refuză să recunoască faptul că pot fi cu SARS-CoV-2 și în momentul în care se decid să se testeze și să recunoască faptul că sunt bolnavi, este tardiv.
Mai ales în mediul rural – spun autoritățile județului Vaslui – campania de vaccinare merge greu, pentru că populația fie nu este îndeajuns de bine informată, fie primarii nu se implică așa cum ar fi cazul .
Mircea Gologan: Sesizăm, în funcție de numărul de persoane care participă de implicarea autoritățile locale. Acolo unde conducătorul localității respective, în speță primarul localității, este implicat, numărul este mai mare. Acolo unde implicarea este, să zic așa, la un nivel foarte jos, unde se face o campanie, dar nu din tot sufletul, participarea este mai slăbuță.
La nivelul județului Vaslui sunt în prezent diagnosticate cu COVID-19 peste 1.500 de persoane, 350 de pacienți sunt internați în spitalele din Vaslui și Bârlad.
La nivel național, numărul celor care s-au vaccinat cu prima doză a fost și astăzi foarte scăzut – 18.000. Doar 6.800.000 de oameni sunt vaccinați în România cu schema completă, informează RRA.