În copilăria noastră, bunica, atunci când voia să facă ceva dulce, ne întreba dacă vrem să mâncăm cornulețe.
Era bucuria noastră și toate ne plăceau, indiferent care era umplutura. Cu rahat, gem, mac sau brânză, cornulețele erau un deliciu.
Vă prezentăm azi o rețetă de cornulețe, așa cum ne făcea nouă bunica.
Preparare aluat cu unt sau untură
Pentru aluat se pun într-un bol: untul rece tăiat bucățele (sau untura), făina, se adaugă galbenușurile și zaăarul pudră, sarea, vanilia și coaja de lămâie. Se frământă câteva secunde (NU mult!) un aluat omogen fie cu mâna, fie cu ajutorul unui mixer adecvat. Dacă aluatul nu se leaga puteți adăuga treptat 1-2 linguri de apă foarte rece. Unele făinuri absorb mai multă umiditate decât altele. Untul trebuie să se incorporeze bine de tot in aluat. După aceea aluatul se pune într-o folie alimentară ți se laăa 30 de minute la odihnă, la loc racoros (camara). Dacă-l puneți la frigider se va face tare ca piatra și va trebui sa asteptați să se înmoaie din nou.
Se taie mărunt rahatul, cel mai simplu pe un tocător presarat din abundență cu zahăr pudra, (ca sa nu se lipeasca de cutit).
Aluatul se imparte in 3 portii. Se ia o porție (restul se mai lasa in folie) și se intinde în forma de cerc, astfel încât cercul să aibă un diametru de circa 30-35 cm. Cu o rolă sau un cuțit se taie în jumătate, apoi in sferturi, apoi in optimi si in final fiecare optime se mai taie în două, deci se vor obține 16 triunghiuri.
Pe fiecare triunghi se așează o bucățica de rahat.
Cornulețele se rulează de la bază la varf și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, astfel încât vârful să fie chiar dedesubt.
Timp de coacere
Cornulețele fragede cu rahat se coc 15 minute la 170° C, în cuptorul preîncins (treapta medie la cele cu gaz). După ce se scot din tavă se pun direct intr-un bol și se presaăa cu mult zahăr pudră.
Cornurile trebuie sa fie fierbinți, altfel zahărul nu se lipește de ele.
Aceste cornulețe fragede cu rahat sunt delicioase și rezistă bine iîn timp (peste 7 zile). Sunt practice pentru ăa pot fi preparate în avans și sunt ușor transportabile la serviciu, școală sau în excursii.