Corneea, în atenția cercetătorilor de COVID-19. „Particule infecțioase pot ateriza pe suprafețe și pot fi transferate prin atingere – ceea ce înseamnă că o infecție ar putea rezulta dacă atingeți ceva cu particule de virus și apoi vă atingeți gura, nasul sau ochii”, spune CDC .
În timp ce acest sfat general este repetat de autoritățile sanitare din întreaga lume, a fost luat în calcul și supus cercetării un nou de pătrundere în corpul omenesc, și anume prin cornee.
Corneea, care acoperă irisul și pupila, pare a fi rezistentă la infecția cu coronavirus în experimente, spun cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis.
Este încă posibil ca la alţi oameni să existe cornee care să accepte virusul
„Descoperirile noastre nu demonstrează că toate corneele sunt rezistente”, spune microbiologul molecular Jonathan J. Miner, primul autor al studiului, şi continuă: „dar fiecare cornee donatoare pe care am testat-o a fost rezistentă la noul coronavirus. Este încă posibil ca la alţi oameni să existe cornee care să accepte virusul, dar niciuna dintre corneele pe care le-am studiat nu a luat SARS-CoV-2”, a concluzionat expertul.
În experimentele folosind țesut corneean de la 25 de donatori umani și, de asemenea, șoareci, cercetătorii au expus țesutul ocular la trei viruși separați: SARS-CoV-2, virusul Zika și virusul herpes simplex 1 (HSV-1, care produce leziuni la rece).
În cercetările realizate, experimentul a arătat că herpesul și virusul Zika au putut să intre în țesut – dar testele nu au arătat niciun semn cu privire la SARS-CoV-2.
Echipa spune că este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări: „Este important să respectăm și să luăm măsurile de precauție adecvate”, spune Miner şi continuă: Putem afla că acoperirea ochilor nu este necesară pentru a proteja împotriva infecției, dar studiile noastre sunt doar la început”, a concluzionat cercetătorul, potrivit evz.ro.