Actual

Corina Crețu avertizează că România riscă să piardă milioane din PNRR. Promisiunile ministrului Boloș, sub semnul întrebării

corina cretu

Corina Creţu, fost comisar european pentru Politică Regională, a avut ieri, sâmbătă, o intervenție la Antena 3 în care a avertizat că România riscă să piardă 30 de miliarde de euro din PNRR.

Corina Creţu cere Guvernului schimbări urgente pentru a nu rata șansa istorică de a atrage cei aproape 30 de miliarde euro din cauza unei probleme de sistem.

Corina Crețu avertizează că România riscă să piardă milioane din PNRR. Promisiunile ministrului Boloș, puse sub semnul întrebării

Guvernul şi-a îndeplinit responsabilităţile pentru toate cele 27 de jaloane pe care le-a avut de îndeplinit în trimestrul al doilea din 2022 prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunţat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Acum urmează procesul de validare cu reprezentanții Comisiei Europene, a mai spus ministrul Boloș, pe 1 iulie.

Europarlamentarul Corina Crețu a subliniat că depinde de România de cât va fi capabilă să pună la punct lucrurile și să primească banii.

Fostul comisar european a amintit că în precedentul exerciţiu bugetar multianual (2014-2020), România a reuşit să obţină doar 60% din fondurile comunitare. Acest lucru este o problemă de sistem pe care Guvernul trebuie să o rezolve cât mai repede, ca să aibă acces la toţi banii din programul de rezilienţă, susţine Corina Creţu.

„România este una dintre țările care se confruntă cu o lipsă acută, majoră de proiecte mature, foarte multe dintre proiectele care erau avansate au fost transferate pe PNRR, pentru că acolo este perioada de timp cea mai scurtă.

Prima cerere de plată este condiționată de foarte multe jaloane, dar ultima dată când poate fi plătită este 30 decembrie 2026, deci tocmai de aceea, România a pus tot ce avea mai avansat pe PNRR, nemaiavând din păcate proiecte pentru 2014-2020 și, mai ales, pentru 2021-2027.

Bugetul Uniunii Europene este pe șapte ani și ar fi putut fi folosit deja de la 1 iulie 2021. Deja, foarte multe state încheie 2014-2020, Spania și Franța au și luat deja miliarde din PNRR și au început deja și 2021-2027.

Este foarte trist că România nu folosește aceste oportunități”, a spus Corina Crețu la emisiunea Be EU, de la Antena 3

În schimb, după cum a anunţat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Guvernul şi-ar fi îndeplinit responsabilităţile pentru toate cele 27 de jaloane pe care le-a avut de îndeplinit în trimestrul al doilea din 2022 prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde de euro – granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro.

Rămâne să așteptăm ca să vedem cine are dreptate.