International

Coreea de Nord,  la un pas de o nouă foamete! Phenianul a tăiat rațiile soldaților, pentru prima oară în două decenii

Coreea de Nord
sursa foto: dreamstime.com

Criza alimentară din Coreea de Nord dă semne să se fi agravat, a anunțat miercuri Coreea de Sud, într-un comunicat oficial, în timp ce un ziar local a arătat că Phenianul a redus raţiile pentru soldaţii săi pentru prima dată în mai mult de două zeci de ani, transmite Reuters.

Astfel, Coreea de Nord a recunoscut în mod efectiv penuria gravă de alimente, a anunțat Ministerul sud-coreean al Unificării, referindu-se la un articol apărut în această lună în presa de stat nord-coreenă despre planurile pentru o reuniune „urgentă” a partidului de guvernământ privind agricultura din țara comunistă, condusă de dictatorul Kim Jong Un.

„Situaţia sa alimentară pare să se fi deteriorat”, a declarat într-un comunicat Ministerul Unificării din Sud, care se ocupă de relaţiile cu Coreea de Nord, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a suferit mulți ani din cauza foametei

În ultimele decenii, Coreea de Nord a suferit de pe urma unor penurii alimentare grave, inclusiv foamete în anii 1990, deseori ca urmare a dezastrelor naturale, cum ar fi inundaţiile care au afectat recoltele. Ţara, izolată, este supusă sancţiunilor internaţionale stricte din cauza programelor sale de înarmare nucleară şi de rachete balistice, iar în ultimii ani comerţul său limitat de la graniţă a fost practic sufocat de blocaje autoimpuse, menite să prevină răspândirea COVID-19.

Cotidianul sud-coreean DongA Ilbo a afirmat miercuri că Phenianul a redus raţiile zilnice de hrană pentru soldaţii săi pentru prima dată din anul 2000. Publicaţia citează un oficial sud-coreean de rang înalt, rămas neidentificat.

Ministerul Unificării a declarat că nu poate confirma detaliile articolului, dar că el şi alte agenţii monitorizează situaţia.

Reuniune de urgență privind agricultura

Agenţia de ştiri de stat nord-coreeană KCNA a transmis în data de 6 februarie că Partidul Muncitorilor  a convocat o reuniune a Comitetului Central al partidului pentru sfârşitul lunii februarie având „sarcina foarte importantă şi urgentă de a stabili strategia corectă pentru dezvoltarea agriculturii”.

Ministerul Unificării spune că este rar ca Phenianul să convoace o astfel de reuniune specială. Luna trecută, grupul de monitorizare 38 North, cu sediul în SUA, a declarat că „disponibilitatea alimentelor în Coreea de Nord a scăzut probabil sub minimul necesar în ceea ce priveşte nevoile umane”, insecuritatea alimentară fiind cea mai gravă de la foametea din anii 1990.

Ministrul sud-coreean al Unificării, Kwon Young-se, a declarat că recentele relatări din presa nord-coreeană privind apariţia fiicei liderului Kim Jong Un la ceremonii de stat ar putea avea ca scop consolidarea unităţii şi susţinerea loialităţii faţă de familia conducătoare, în contextul în care problemele umanitare se adâncesc.

„Situaţia alimentară a Coreei de Nord nu pare foarte bună”, a declarat Kwon în faţa parlamentului. „Vedem o serie de semne… deşi nu pare încă să existe un val de oameni care mor de foame”, a declarat oficialul de la Seul

Kwon a mai spus că Phenianul a cerut ajutorul Agenţiei ONU pentru alimente, Programul Alimentar Mondial, dar discuţiile nu au progresat din cauza diferenţelor privind monitorizarea fiecărui ajutor.