International

Coreea de Nord în alertă. SUA scoate 500.000 de obuze de artilerie din rezervele Seulului

SUA, Coreea de Nord și Coreea de Sud Sursa foto Capital
Sursa foto: Capital

Coreea de Sud a ajuns la un acord pentru a împrumuta Statelor Unite 500.000 de cartușe de artilerie de 155 mm, ceea ce ar putea oferi Washingtonului o mai mare flexibilitate în aprovizionarea Ucrainei cu muniție, a relatat miercuri un ziar sud-coreean.

Ziarul DongA Ilbo a citat surse guvernamentale neidentificate care au declarat că Coreea de Sud a decis să „împrumute” muniția în loc să o vândă, pentru a minimiza posibilitatea ca obuze sud-coreene să fie folosite în conflictul din Ucraina. Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că aliații au explorat modalități de a sprijini Ucraina, dar a refuzat să confirme discuțiile specifice.

SUA doar tace

Departamentul de Stat al SUA nu a oferit imediat niciun comentariu.

Raportul a venit după ce documente militare americane foarte secrete scurse au evidențiat dificultățile Coreei de Sud în fața presiunii exercitate de aliații occidentali pentru a contribui la furnizarea de ajutor militar Ucrainei.

Coreea de Sud, un aliat cheie al SUA și un producător important de muniție de artilerie, afirmă că nu poate furniza arme letale Ucrainei, invocând propria situație de securitate pe fondul evoluției amenințărilor nucleare și cu rachete din partea Coreei de Nord. Ziarul a precizat că proiectilele vor fi folosite în principal de către Statele Unite pentru a-și completa stocul.

După ce a cumpărat 100.000 de astfel de obuze anul trecut, guvernul american a cerut să cumpere aceeași cantitate sau mai mult în februarie, dar guvernul sud-coreean a căutat o altă modalitate de a furniza muniția.

„Am optat să creștem semnificativ volumul de obuze, dar să adoptăm metoda închirierii, după ce am explorat cum să răspundem cu bună credință la cererea aliatului de sânge, respectând în același timp principiul guvernamental de a nu furniza arme letale Ucrainei”, a declarat o sursă citată.

Articolul nu a oferit detalii despre funcționarea „metodei de închiriere”.

Nu se știe dacă acordul a fost finalizat

Atât Seulul, cât și Washingtonul au confirmat că au negociat un acord de furnizare de artilerie, dar nu s-a spus oficial dacă a fost finalizat un acord. Ziarul a afirmat că acordul a fost încheiat luna trecută. Ministrul de externe, Park Jin, a declarat reporterilor că nu poate confirma informația din ziar, dar a adăugat că poziția guvernului împotriva furnizării de ajutor letal Ucrainei a rămas neschimbată.

Sud-coreeanul Yoon, care vizitează Washingtonul în această lună pentru un summit cu președintele american Joe Biden, a declarat că Seulul nu a furnizat arme letale Ucrainei, dar că, în schimb, va extinde asistența umanitară.

Asistența acordată de această țară Ucrainei a fost inclusă în documente clasificate care au fost scurse online în acest an și scoase în evidență în reportaje în ultima săptămână.

În documente, înalți oficiali prezidențiali sud-coreeni erau îngrijorați de un plan de vânzare de obuze către Washington, spunând că acestea ar putea fi deturnate către Ucraina, în ciuda poziției Seulului potrivit căreia armata americană ar trebui să fie „utilizatorul final”.

Un buletin scurs, marcat „Top Secret” și văzut de Reuters, a declarat că Seulul, de la începutul lunii martie, „s-a confruntat cu cererea SUA de a furniza muniție de artilerie Ucrainei”.

Războiul din Ucraina, un principal punct dintre cele două state

Fostul consilier pentru securitate națională Kim Sung-han „a sugerat posibilitatea de a vinde cele 330.000 de cartușe de 155 mm Poloniei, deoarece obținerea rapidă a muniției în Ucraina era obiectivul final al Statelor Unite”, se arată în document. Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor. Oficialii americani au declarat că unele păreau să fi fost modificate.

Seulul și Washingtonul s-au străduit să limiteze consecințele scurgerii de informații, pe fondul suspiciunilor că SUA ar fi putut spiona Coreea de Sud, unul dintre cei mai importanți aliați ai săi.

În cadrul unei sesiuni parlamentare, ministrul de externe Park a declarat că interceptarea neautorizată a convorbirilor telefonice ar fi considerată „problematică”, dar a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată dacă SUA au confirmat Coreei de Sud că nu a existat spionaj asupra biroului său prezidențial.

„Am cerut Statelor Unite, pe cale diplomatică, să ne comunice exact ce s-a întâmplat și ce a fost confirmat”, a declarat ministrul de externe.

Park a declarat că a fost informat pentru prima dată cu privire la presupusa scurgere de documente americane în weekend, în urma unor rapoarte din mass-media.