Lifestyle

Coralii din deșertul australian. Enigma lor a fost dezlegată de cercetători

Coralii din deșertul australian. Enigma lor a fost dezlegată de cercetători
juste-bio.com/ descopera.ro

Rămășițele unui recif de corali vechi recent descoperit, despre care se crede că are câteva milioane de ani, arată că lumea este plină de surprize.

Astfel, într-o impresionantă răsturnare de situație, cercetătorii au găsit un recif de corali în deșert.

Potrivit unui comunicat de presă, o echipă internațională de cercetători a identificat, prin „imagini de înaltă rezoluție din satelit și muncă de teren”, faptul că câmpia australiană Nullarbor, o întindere fierbinte, plată, fără caracteristici geologice ușor de distins, este de fapt „rămășița clară a unei structuri originale a fundului mării, păstrată timp de milioane de ani”.

FOTO dailynewsera.com

Un „deal” în formă de inel, ascuns la vedere și dezvăluit de imaginile din satelit, a fost în centrul studiului fascinant, publicat în revista Earth Surface Processes and Landforms.

Conform studiilor de teren, rămășițele microbiene găsite la fața locului sunt asemănătoare cu cele ale structurilor microbiene găsite nu pe uscat, ci sub mare, o revelație care sugerează că, Câmpia Nullarbor a fost odată acoperită de un ocean tropical, cu aproximativ 14 milioane de ani în urmă.

„Dealul” păstrează texturile și caracteristicile microbiene originale întâlnite în mod obișnuit în Marea Barieră de Corali

Coautorul studiului și geologul Milo Barham, a declarat: „’Dealul’ în formă de inel nu poate fi explicat printr-un impact extraterestru sau prin orice proces de deformare cunoscut, dar păstrează texturile și caracteristicile microbiene originale întâlnite în mod obișnuit în Marea Barieră de Corali din prezent”.

Câmpia Nullarbor este un fel de fosilă gigantică

Conform cercetătorilor, Câmpia Nullarbor este un loc deosebit pentru studiul geologic, deoarece a fost relativ neatinsă de eroziune. Astfel, într-un fel, întreaga regiune este un fel de fosilă gigantică.

Milo Barham a precizat că „spre deosebire de multe părți ale lumii, zone mari din Câmpia Nullarbor au rămas în mare parte neschimbate de către procesele de intemperii și eroziune de-a lungul a milioane de ani, făcând-o o pânză geologică unică ce înregistrează istoria antică în moduri remarcabile”.

„Aceste trăsături, împreună cu caracteristicile peisajului vechi de milioane de ani pe care le-am identificat acum, fac efectiv din Câmpia Nullarbor un pământ pe care timpul l-a uitat și permit o înțelegere mai profundă a istoriei Pământului”.

Iar dacă acest recif de corali în desert, din Câmpia Nullarbor, ar putea vorbi, probabil că ar spune ceva de genul: nu judeca o carte după copertă.

FOTO curiozitatistiinta.ro

Potrivit cercetătorilor, se pare că acest deșert australian a fost cândva gazda unui vast ecosistem subacvatic, o puternică amintire a schimbărilor prin care a trecut Pământul de-a lungul multor milenii, scrie futurism.com