Pe timp de vară, când vine vorba despre cei mici, mult mai sensibili la razele puternice decât un adult, trebuie să luăm în considerare faptul că acestea pot lăsa urme pentru tot restul vieții.
În acest sens, trebuie reținut faptul că riscul de cancer de piele este accentuat de arsurile solare.
Pentru a preveni pielea arsă de soare în cazul copiilor, indiferent de vârstă, este esențial să ținem cont de câteva reguli
Astfel, potrivit doc.ro, medicul Laura Mocanu, specialist în dermato-venerologie, ne oferă câteva sfaturi despre cum să îi apărăm pe cei mici de eventualele neplăceri provocate de expunerea la soare, respectiv:
- expunerea la soare a copilului trebuie evitată între orele 10.00 și 16.00.
- în ceea ce privește vestimentația, copilul trebuie să poarte haine lejere, de bumbac, care să nu îi mărească senzația de căldură, ci să îi protejeze pielea, ochelari de soare și o pălărie cu borurile largi.
- pielea copilului trebuie protejată prin aplicarea unei creme cu rol de ecran solar, care oferă protecție pentru radiațiile UVA și UVB, care să aibă un factor de protecție solară de cel puțin 30.
- crema sau loțiunea cu FPS trebuie aplicată pe piele cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare a copilului și la 30 de minute după ce a început expunerea. Ulterior, procedura se repetă o dată la 2 ore sau după ce copilul a înotat în apa mării ori în piscină sau după ce a transpirat.
- Bebelușii cu vârsta cuprinsă între 0-6 luni, inclusive, trebuie protejați prin ținerea lor în zone cu multă umbra, deci prin încercarea de a nu îi expune la soare. Pentru această categorie de vârstă NU se recomandă cremele cu factor de protecție solară.
- Copiii mai mari trebuie sa poarte ochelari de soare, șepci sau pălăriuțe în toate lunile de vară.
Ce măsuri trebuie luate în caz de arsuri solare
În cazul în care cel mic are pielea arsă de soare, specialiștii în domeniu recomandă următoarele:
- Copilul care are pielea sensibilă și deja încep să se vadă semnele arsurilor, trebuie ținut într-o zonă cu multă umbră sau în casă, deci nu mai trebuie să stea la soare. În caz contrar, riscul este ca acesta să facă insolație.
- Un duș cu apă aproape rece sau o baie scurtă în cadă cu apă rece poate calma arsurile solare. De asemenea, pe zonele cu probleme, în drumul spre casă poate fi aplicat pe pielea copilului un prosop umed și rece.
- O altă recomandare este aceea de a folosi produse cu aloe vera (sub formă de loțiuni și geluri), care pot calma simptomele resimțite de copilul cu pielea arsă de soare.
- Foarte important este hidratarea copilului, deoarece în cazul pielii arse de soare, hidratarea nu mai este la fel de bine menținută în organism.
- Numai după consultarea pediatrului, îi puteți administra copilului doza recomandată de Ibuprofen sau paracetamol, care pot ajuta în cazul durerii și inflamației asociate cu arsurile solare.
- În cazul în care apar acele vezicule cu lichid pe pielea copilului, înseamnă că este vorba de o arsură solară de gradul doi, care este ceva mai gravă decât simpla înroșire. Important este să nu spargeți veziculele respective!