Ziua de 27 mai a fost monopolizată mediatic de cazul minerului Adrian Ardelean Farcaș, cunoscut ca „Adi de la Brad”, omul despre care el singur spunea că are capacități extrasenzoriale. Acesta este anchetat acum de polițiști și procuror, care s-au autosesizat după lansarea pe rețelele sociale a unei povești de ”hărțuire sexuală, viol” și alte atrocități abominabile.
Copiii pierduți ai ”Soarelui”. În timp ce tatăl-guru „Adi de la Brad”era dus în arest, cei mici au dispărut ca prin minune
La 28 mai, IPJ Hunedoara a venit cu precizări în cazul prinderii lui „Adi de la Brad”, liderul comunității spirituale „Copiii Soarelui”, confirmând, încă o dată, că acesta este acuzat de viol, șantaj, hărțuire sexuală și interzicerea accesului la educație. Politiştii spun că au găsit acolo şi peste 20 de copii, care nu au fost niciodată la şcoală.
Mai exact, la perchezițiile domiciliare efectate în prezența asistenților sociali de la DGASPC Hunedoara, au fost găsiți 23 de minori la fața locului. Primele cercetări s-au efectuat inclusiv în prezența echipajelor medicale, deoarece în aceste comunități se aflau și femei însărcinate. În ultima zi de percheziție, polițiștii au găsit 12 copii, dintre care 7 purtau numele lui de familie.
Ulterior, în toată vânzoleala de acolo, într-un fel sau altul, copiii au dispărut, ca prin minune. În ziua de 27 mai a.c., înainte de ultimele descinderi, dispăruseră toți copiii din comunitate. O mașină în care se aflau mame și copii a fost văzută plecând din zonă, chiar în timp ce polițiștii se învârteau înauntru și în afara casei principale a liderului comunității. În mașină se vedeau mai multe femei ținând în brațe copii, în timp ce vehiculul a demarat în trombă, chiar de sub privirile nedumerite ale polițiștilor. Până să se dezmeticească, ia copii de unde nu-s, au povestit surse din zonă.
În urma probatoriului din 25 mai a.c., procurorul a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, pentru șantaj, viol, împiedicarea accesului la învățământ general obligatoriu și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. A fost dus apoi în fața instanței, unde așa-zisul guru a primit mandat de arestare pentru 30 de zile.
Adrian Ardelean Farcaș susține că are acoperire juridică, după cum au observat și oamenii legii, care au primit răspunsuri, inclusiv de la juristul liderului spiritual. Acte de paternitate pentru 7 copii din grup, documente de legalitate a grupului sub formă de asociație (culturală), constituită în baza legii, în 1997, regulamente de funcționare a perioadelor de meditații (acestea pot fi găsite și azi în internet, printr-o scurtă căutare), acte de proprietate pe teren etc. Și culmea, pentru toate, Adi de la Brad, supranumit si ”guru”, are un răspuns.
Comunitatea „Copiii Soarelui” s-a dezvoltat sub ochii primarului și ai satului
Primarul localității răspunde că da, a știut de ”Copiii Soarelui”. Ioan Faur, primarul comunei Ribiţa, a vorbit la News Hour with CNN, Antena3, despre comunitatea spirituală din comuna sa. El a auzit doar vorbe, dar nu s-a confirmat nimic. Doar, gura târgului vorbește.
„Noi nu ne-am putut implica în această problemă. Noi ce știm… ei sunt constituiți într-o asociație nonprofit, făceau diverse cursuri de medicină tradițională, fel de fel de cursuri unde veneau mulți oameni. Nu aveam acces acolo, erau destul de reținuți și nu dădeau voie la oricine să treacă prin proprietățile lor. I-am întrebat și noi în decursul anilor de ce nu dau copiii la școală. Răspunsul lor a fost în felul următor: „Îi dăm la școală în străinătate, avem profesori, avem învățători”. Nu am putut să îi lămurim deși aveam o clădire veche, vechea școală care nu a mai funcționat după 1989, și putem să facem o școală pentru cei mici acolo, în satul Dumbrava de jos, din apropiere”.
Sunt destule povești în media despre copiii din tabăra din Apuseni, apar chiar și fotografii postate cu ei, în una dintre ele fiind o imagine sfâșietoare, nici nu înțelegeai care sunt copii și care părinți, pentru că toți erau rași în cap, în timp ce una dintre mame spunea că ”așa ajunge energia mai ușor la ei, potrivit spuselor șefului de grup”.
O altă imagine, care rămâne întipărită ușor în memorie, este cea prezentată de Antena 3, unde unul dintre copiii mai mari, făcea masaj la picioare ”tatălui”, în timp ce acesta se relaxa, întins în pat, de față cu mulți alți membrii de grup.
Traiul în haiducie
”Copii soarelui” trăiesc din ceea ce le dă natura, din rezultatele muncii lor. Fructele sunt și ele o sursă importantă de supravietuire.
„Suntem un fel de haiduci. Trăim izolați pentru că așa e mai bine pentru noi. Mulți au încercat să ne pună bețe-n roate, dar au încetat atunci când și-au dat seama că nu vrem răul nimănui, ci dimpotrivă. Ne trezim dis-de-dimineață și mergem la munca câmpului. Cursurile pe care le organizăm în fiecare an sunt gratuite. Noi asigurăm tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea acestora, inclusiv masa și cazarea”, mai spunea, zâmbind, Ardelean Farcaș, cu câțiva ani în urmă, într-un interviu oferit presei de la București.
Accesul spre locația unde trăiesc acești oameni este extrem de anevois, ascuns în peisaj.
„Eu am ambele perspective: Am fost și acolo, spălată pe creier, am și ieșit și am văzut adevărul despre ce se întâmplă acolo, și trebuie oprit și trebuie să plătească (n.r Adi de la Brad). A distrus foarte multe familii și multe vieți”, spune Cristina Schumacher, una dintre victime, care povestește, cu lux de amănunte, despre ea și viața copiilor de acolo, într-un amplu material publicat pe scena9.ro. Tânăra îi spunea lui Adi de la Brad taica, pentru că era mult mai în vârstă decât ea și pentru că îl vedea ca pe un părinte spiritual.
La polul opus, sătenii au numai cuvinte frumoase despre el, spunând că au fost ajutați de acesta, de fiecare dată când au avut nevoie.
Omul de 59 de ani, care s-a dorit a fi tatăl cât mai multor copii ai Soarelui, se află în Centru de Reţinere şi Arestare Preventivă Hunedoara – Deva, pentru 30 zile, potrivit IJP, timp în care poliţiştii vor continua cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale.
Cum am cunoscut o locatară din comunitatea lui Adi de la Brad
Ne deplasam la Cluj, pentru un reportaj, ca de obicei, cu Bla Bla Car. Pe bancheta din spate stătea o fată de peste 35 de ani, cuminte și rușinoasă.
Comunicativi din fire, cum suntem noi jurnaliștii, am întrebat-o cât am mers pe drum, despre una-alta. Am descoperit aceeași pasiune – să privim Cerul și norii. A povestit că trăiește într-un loc mirific, dacă ajungi acolo, nu mai vrei să pleci. Ne-am oprit la un popas, să luăm prânzul. E.M., fata de care povestim, căreia nu îi vom da numele din motive lesne de înțeles, a comandat o ciorbă și o felie de pâine. Era așa de modestă că îmi venea să îi spun că îi plătesc eu mâncarea. Emana compasiune și nu înțelegeam, pe atunci, de ce simt așa. Apoi, a povestit că trăiește în cel mai frumos loc din lume, într-o comunitate, unde oamenii se ajută unii pe alții. Pentru ei, banii nu au valoare. Natura le oferă totul.
Din dorința de a avea, încă o dată, confirmarea că fata întâlnită în deplasarea de serviciu era una dintre fetele și femeile ce trăiesc în comunitatea de la Brad, am întrebat șoferul sâmbătă, 28 mai, printr-un scurt mesaj telefonic. Și el a răspuns afirmativ: da, da, ea este fata care spunea că ”îi plăce să trăiască în lumea soarelui”. Pentru că așa numea ea lumea care i-a adus liniște și pace, după o copilărie și adolescență zbuciumată, plină de lipsuri, acasă, în regiunea Moldovei românești.
O lungă perioadă de timp, din când în când, primeam mesaje, fotografii cu ”norișori” și Cerul plin de stele din nopțile senine. Am întrebat-o și pe ea ce mai face, dacă este bine. A citit mesajul, dar nu a mai răspuns. Dar și tăcerea este un răspuns.
Ce spun specialiștii despre cazul de la Brad
Timp de o zi, am întrebat în stânga și în dreapta, psihologi, organizatori de tabere dezvoltare personală, specialiști în psihologie spirituală, chiar și psihiatri, ce părere au despre acest caz, cum vor evolua copiii, sunt afectate alte activități de același gen din cauza acestei organizații. Mare parte din ei au răspuns că nu vor să aibă de-a face cu niciun ”guru”.
”Fiecare om are discernământ și alegere. Este loc sub soare pentru toată lumea”, au răspuns organizatorii de tabere, că tocmai începe sezonul lor. Și o singură părere mai concertă aparține lui G.D., ”lucrător de lumină”, care dorește, de asemenea, anonimatul. Ne-a spus așa: ”Inițial, domnul a fost bine intenționat, doar că a dus lucrurile un pic la extrem. Este bine să păstrăm echilibrul în tot ceea ce facem”.
Singura părere curajoasă este a psihologului criminalist, Tudorel Butoi, pe care l-am auzit într-o intervenție tv.
„Ne putem gândi la orice. Eu aș începe prin a felicita organele de procuratură, pe domnul procuror ce se va ocupa de temeinicia și legalitatea acestei situații, pentru că s-au sesizat din oficiu. Foarte important”, a spus Tudorel Butoi, vineri seară, la Antena 3.
„Indivizi cu labilitate emoțională, cu fragilitate, cu structură din aceasta de atașament afectiv, oameni singuri, familii disfuncționale din te miri și diverse feluri privesc și primesc cu satisfacție acest adăpost socializant în care se întâlnesc cu oameni de aceeași fractură existențială, comunică între ei, vorbesc, și aceste persoane sunt victime sigure ale unuia ca acesta (Ardelean Farcaş, sau „Adi de la Brad” – n.red.) care are abilități verbale, are capacitatea de a se dedubla, capacitatea de a convinge și pe terenul acesta iată că abuzează sexual copiii, violează femeile, pătrund în intimitatea persoanelor”, a mai comentat Tudorel Butoi în intervenţia telefonică.
Foto: romanticablues.ro