Lifestyle Social

Copiii de azi ai României vor fi proștii Europei de mâine? Asta relevă statistica privind abandonul școlar

Copiii de azi ai României vor fi proștii Europei de mâine? Asta relevă statistica privind abandonul școlar
stiripescurt.ro

Potrivit datelor Oficiului European de Statistică, Eurostat, România este țara care are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii.

Care este categoria de vârstă care iese devreme din sistemul de educație și formare?

 În anul 2021, aproximativ  15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au renunțat încă de  timpuriu la sistemul de educaţie şi formare.

La nivelul Uniunii Europene, însă, conform statististicilor, ponderea celor care au părăsit sistemul de educaţie timpuriu (având vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani) a scăzut constant în ultimii 10 ani, astfel că dacă în anul 2011, ponderea era de 13% , în anul 2021, aceasta a scăzut la 10% , citează stiridiaspora.ro

Statele membre ale Uniunii Europene care au raportat, în anul 2021,  cele mai scăzute ponderi de abandon timpuriu al sistemului de educaţie şi formare au fost:

  • Croaţia (2%)
  • Slovenia, Grecia, Irlanda (toate 3%)
  • Lituania şi Ţările de Jos (5%)

Cele mai mari ponderi , însă, au fost înregistrate în:

  • România (15%)
  • Spania, Italia (ambele 13%)
  • Bulgaria, Ungaria şi Germania (12%).

Ce obiective și-au stabilit statele membre ale UE în vederea reducerii și/ sau prevenirii abandonului şcolar ?

La nivelul Uniunii Europene, până în anul 2030, statele membre ale UE şi-au stabilit obiectivul de a reduce ratele abandonului şcolar timpuriu la sub 9%.

Acest obiectiv a fost deja atins de un număr de 16 state member, respectiv: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia.

Raportându-se la anul 2011, aproape toate statele membre ale UE au înregistrat o pondere mai mică a persoanelor care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie cu excepţia Luxemburgului, Slovaciei, Suediei, Cehiei, Ungariei, Bulgariei, Poloniei şi Germaniei, care au înregistrat toate o creştere mica, respectiv sub 3%.

 Cum arată clasamentul țărilor care au cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă timpuriu la studii?

Locul nr.1 din top, este ocupat de ……România!

În acest context, în anul 2021, circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare.

Pe locul nr.2, se află, la egalitate, Spania și Italia, care au înregistrat fiecare cca  13% persoane care au abandonat studiile devreme, în anul de referință 2021.

Locul 3 este ocupat, în egală măsură de Bulgaria și Ungaria, care au înregistrat, fiecare, în anul 2021, o pondere de 12% cetățeni  cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani ce au renunţat la studii prea devreme.