Atrocități inimaginabile au ieșit la suprafață, iar titluri, cu litere mari, au apărut publicate pe prima pagină a ziarelor din întrega lume. S-a mai scris despre abuzurile asupra gimnaștilor, de-a lungul timpului, dar realitatea descoperită, abia acum, în Marea Britanie, este covârșitoare.
Copii gimnaști abuzați, cărora li s-a refuzat apa, mâncarea și pauzele de toaletă. Un raport condamnă gimnastica britanică
Gimnastica britanică a permis o etapă în care tinerii gimnaști au fost înfometați, au fost umiliți și au fost abuzați. A funcționat un sistem care a pus goana după medalii mai presus de protecția copiilor. Acesta este rezultatul unui raport ”devastator”, cum îl numește The Guardian.
Anne Whyte QC este cea care a adunat toate informațiile despre copiii gimnaști, le-a pus cap la cap și a reușit să tragă niște concluzii dureroase, situații și povești tragice, de neimaginat. Ea a descoperit copiii gimnaști abuzați, cu unii dintre ei a stat de vorbă, personal. Așa a aflat că unora le era refuzată apa, mâncarea, dar și pauzele la toaletă.
Analiza independentă, realizată de Anne Whyte QC, bazată pe mai mult de 400 de mărturii din partea celor din acest sport, a scos la iveală povești despre gimnaste de doar șapte ani peste care s-au așezat antrenori în timp ce ele se întindeau, iar altele au fost umilite în fața colegilor lor și private de mâncare și apă, tot de antrenori.
„Am auzit relatări extreme despre gimnaste care ascundeau mâncare, de exemplu în tavan sau sub patul din camerele lor. Am primit relatări despre antrenori care verificau camerele de hotel `în stil militar` și gențile de călătorie pentru a găsi mâncare”, a relatat Anne Whyte.
Tratament sovietic
Raportul ei a arătat că fetele au fost supuse unora dintre cele mai rele tratamente, despre care Whyte scrie în raport că au fost cauzate de „probleme culturale de lungă durată„, cauzate de sosirea antrenorilor de tip sovietic.
Aproximativ 75% dintre membrii British Gymnastics sunt copii cu vârsta sub 12 ani, iar investigația lui Anne Whyte a evidențiat faptul că fetele sunt cele care au fost supuse unora dintre cele mai rele tratamente.
Raportul include povești despre:
- Gimnaste care au fost reduse la lacrimi și rănite de antrenori care stăteau pe ele în timp ce se întindeau. Una dintre ele a spus că nu știa cum de nu le „pocnesc” picioarele atunci când sunt întinse
- O altă fostă gimnastă de elită a descris faptul că a fost obligată să stea pe o bârnă timp de două ore pentru că îi era frică să încerce o anumită îndemânare. Alții au fost legați de bare pentru perioade îndelungate de timp, „uneori când se aflau în mare suferință„
- „Antrenorii au făcut eforturi dăunătoare pentru a controla ce mâncau și cântăreau gimnastele, până la punctul de a căuta mâncare în bagaje și camere„
- „Tirania cântarului” a dus la gimnaștii care au suferit de tulburări alimentare și probleme de sănătate mintală asociate. „Într-un caz, mi s-a spus că, chiar și atunci când antrenorul era conștient că gimnasta avea o tulburare de alimentație, a continuat să o numească și să o facă de rușine în public„.
Toate aceste mărturii impresionante se găsesc în raportul lui Anne Whyte, care l-a dezvăluit, șocată fiind și ea, la rândul ei, de atrocitățile descoperite în gimnastica britanică.
Mai mult de 40% dintre cei intervievați au descris un comportament abuziv al antrenorilor, din punct de vedere fizic, față de gimnaste. Au existat și 30 de sesizări care se refereau la abuzuri sexuale. Cu toate acestea, Whyte a precizat că acest lucru nu a fost sistemic, astfel încât nu a fost luat, mai în serios, în calcul, pentru aprofundarea situațiilor respective.
În mod incredibil, Whyte a constatat că British Gymnastics nu a păstrat nicio înregistrare a plângerilor din perioada 2008 și 2016, motivul fiind „cultura fricii„, prin instaurarea căreia, mulți gimnaști erau mult prea speriați pentru a se prezenta la vreun interogatoriu, în acest sens, titrează The Guardian.
Un aspect interesant pe care l-a constatat Whyte este că până în 2008 nicio gimnastă britanică nu câștigase vreodată o medalie olimpică, dar după aceea,British Gymnastics a obținut 16 medalii, în ultimele patru Jocuri.
Ea este optimistă acum în privința prezentului, dar și viitorului. ”Sportul a trecut prin schimbări sub conducerea noului director executiv, Sarah Powell”. Ea aduce acum și o justificare în plus:
„A trebuit să vorbesc cu gimnastele. Și a fost greu. Pentru că ai putut vedea cum i-a afectat. M-am uitat în ochii lor și le-am spus că îmi pare rău. Nu este acceptabil. Este emoționant pentru mine, sunt mamă și sportul nu ar trebui să facă asta. Dar gimnastica va fi diferită datorită curajului tinerilor care au vorbit.”
Raportul său, a cărui elaborare a durat aproape doi ani și a costat 3 milioane de lire sterline, este o lectură foarte inconfortabilă pentru UK Sport, mai scriu jurnaliștii tabloidului britanic.
UK Sport, organismul de finanțare a sporturilor olimpice britanice, a recunoscut, la rândul lui, în fața lui Whyte, că bunăstarea sportivilor nu a fost „pe primul plan” până în 2017.