În timpul unei intervenții la postul de televiziune Antena 3, medicul Irinel Popescu a atras atenția asupra unui scenariu extrem de riscant, apariția unei epidemii. Declarațiile vin la scurt timp după ce a fost identificat un caz de hepatită cu origini necunoscute, la o fetiță de 5 ani de la noi din țară.
Copii de 8 luni și 10 ani, suspecți de hepatită misterioasă. Medicii români: „Ar putea izbucni o epidemie”
Breaking: Ministrul Alexandru Rafila confirmă că au apărut 2 noi cazuri suspecte de „hepatită misterioasă” în România. „E vorba de doi copii, aflați în îngrijire. Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor ca să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, a transmis ministrul. Copiii nu sunt din București. Au vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, comunică Ministerul Sănătății.
Avertismentul medicilor români după apariția primul caz de hepatită cu origini necunoscute: „ar putea izbucni o epidemie”
Cazul de hepatită misterioasă, cum a fost denumit în presa internațională, identificat recent la fetița din România, îi îngrijorează pe specialiști, care atrag atenția că o astfel de boală, în situațiile foarte grave, poate duce și la un transplant de ficat. Doctorul Irinel Popescu, directorul centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a făcut mai multe precizări cu privire la modul în care se manifestă boala și tratamentul necesar în astfel de situații:
„Cea mai mare îngrijorare asta ar fi că s-ar putea ajunge la o epidemie, ceea ce nu se întâmplă la adulţi. Din punctul nostru de vedere noi suntem pregătiți cu protocolul terapeutic al insuficienței hepatice. Dacă lucrurile se agravează avem opțiunea transplantului. Asta este tot ce putem face în momentul de faţă”, a declarat dr. Irinel Popescu la Antena 3.
Se pare că această boală îi afectează în principal pe copii:
„Nu este singurul tip de viroză cu care ne întâlnim sau la care s-a descoperit o astfel de evoluție. Suntem destul de familiarizați cu ceea ce noi numim hepatita B fulminantă. O bună parte din aceste boli fulminante ajung la transplant hepatic”, a precizat Irinel Popescu.
Pacienții care sunt identificați cu formele inițiale ale acestei afecțiuni ajung mai întâi la secția de gastroenterologie, ca mai apoi, în funcție de situații și simptome, pacienții să fie transferați la Terapie intensivă:
„Formele inițiale pot să ajungă la gastroenterologie, iar în cazul în care se agravează ajung în terapie intensivă. Colegii noştri activează imediat protocoalele de tratament ale unei insuficiente hepatice acute pentru că asta produce hepatita B fulminantă”, a mai spus medicul.
Dacă se ajunge la transplant, donatorul este stabilit dintre cei doi părinți
În cazul în care boala evoluează, conform unor criterii de gravitate, se stabilește indicația de transplant. În cazul copiilor, donatorul este stabilit dintre cei doi părinți, de regulă.
„Dacă insuficiența hepatică acută evoluează, conform unor criterii de gravitate, atunci se stabileşte indicația de transplant. Totul este să existe la timp un ficat. În cazul copiilor, programul de transplant se face cu ficat de la tată sau de la mamă. La copilul mic un fragment de ficat este suficient, iar această operaţie se practică de obicei cu succes”, a mai spus Irinel Popescu.
Aproape 170 de cazuri de hepatită misterioasă au fost descoperite la copii în 11 țări europene. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Marea Britanie, dar și România figurează pe lista statelor care au înregistrat astfel de cazuri grave.
Nu toți copiii au avut nevoie de internare. Dar, din cei 169, 17 au nevoie de transplant hepatic și cel puțin unul a murit. Infecția ar putea fi provocată de adenovirus, pentru că în cazul a 74 de copii analizele au arătat prezența acestuia.
„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a numărului de cazuri de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar care nu sunt detectate. (…) În timp ce adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în curs de desfășurare pentru agentul cauzal”, au precizat reprezentanții OMS într-un comunicat.
Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează substanțele nutritive, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția sa poate fi afectată.