International

COP28: Națiunile ajung la un acord pentru renunțarea la combustibilii fosili

COP28: Națiunile ajung la un acord pentru renunțarea la combustibilii fosili
sursa foto the new york times

Reprezentanții a aproape 200 de țări au convenit miercuri, în cadrul Summitului COP28 privind clima, să înceapă să reducă consumul global de combustibili fosili. Pentru a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice. Un acord inedit care semnalează eventualul sfârșit al erei petrolului.

Acordul încheiat la Dubai, după două săptămâni de negocieri dure, a fost menit să trimită un semnal puternic investitorilor și factorilor de decizie politică. Faptul că lumea este unită în dorința sa de a renunța la combustibilii fosili. Ceea ce, potrivit oamenilor de știință, reprezintă ultima speranță pentru a evita o catastrofă climatică.

COP28: Națiunile ajung la un acord

Președintele COP28, Sultan Al Jaber, a calificat acordul drept „istoric”. Dar a adăugat că adevăratul succes al acestuia va consta în punerea sa în aplicare. „Suntem ceea ce facem, nu ceea ce spunem. Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a transforma acest acord în acțiuni tangibile”, a declarat el în plenul aglomerat al Summitului.  Mai multe țări au aplaudat acordul pentru că a realizat ceva ce a scăpat în decenii de discuții privind clima.

„Este pentru prima dată când lumea se unește în jurul unui text atât de clar cu privire la necesitatea de a face tranziția de la combustibilii fosili”, a declarat ministrul norvegian al afacerilor externe, Espen Barth Eide. Mai mult de 100 de țări au făcut presiuni puternice pentru ca în acordul COP28 să se introducă un text ferm. Privind „eliminarea treptată” a utilizării petrolului, a gazelor și a cărbunelui. Dar s-au lovit de opoziția puternică a grupului de producători de petrol OPEC, condus de Arabia Saudită. Care a susținut că lumea poate reduce emisiile fără a renunța la anumiți combustibili. Această bătălie a împins summitul cu o zi întreagă în prelungiri miercuri. Și i-a făcut pe unii observatori să se teamă că negocierile se vor încheia într-un impas.

Eliminarea combustibililor fosili

Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol controlează aproape 80% din rezervele dovedite de petrol din lume. Și aproximativ o treime din producția mondială de petrol. Iar guvernele lor se bazează în mare măsură pe aceste venituri. Între timp, micile state insulare vulnerabile din punct de vedere climatic s-au numărat printre cei mai vocali susținători ai limbajului de eliminare treptată a combustibililor fosili. Aceștia au beneficiat de sprijinul marilor producători de petrol și gaze. Precum Statele Unite, Canada și Norvegia, alături de blocul comunitar și de numeroase alte guverne.

„Acesta este un moment în care multilateralismul s-a reunit, iar oamenii au luat interesele individuale și au încercat să definească binele comun”, a declarat John Kerry, emisarul american pentru climă, după adoptarea acordului. Negociatorul principal al Alianței Statelor Insulare Mici, Anne Rasmussen, a criticat acordul ca fiind lipsit de ambiție. „Am făcut un progres incremental față de situația obișnuită, când ceea ce avem nevoie cu adevărat este o schimbare exponențială în acțiunile noastre”, a spus ea. Dar ea nu a obiectat în mod oficial față de pact, iar discursul său a fost ovaționat în picioare. Ministrul danez al Climei și Energiei, Dan Jorgensen, s-a mirat de circumstanțele acordului: „Ne aflăm aici, într-o țară petrolieră, înconjurați de țări petroliere, și am luat decizia de a ne îndepărta de petrol și gaze.”

Reducerea emisiilor poluante

Acordul prevede „renunțarea la utilizarea combustibililor fosili în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil. Pentru a ajunge la un nivel net zero până în 2050, în conformitate cu datele științifice”. De asemenea, acordul prevede triplarea capacității de energie regenerabilă la nivel mondial până în 2030. Dar și accelerarea eforturilor de reducere a utilizării cărbunelui și tehnologiilor. Precum captarea și stocarea carbonului, care pot curăța industriile greu de decarbonizat.

Un reprezentant al Arabiei Saudite a salutat acordul. Afirmând că acesta va ajuta lumea să limiteze încălzirea globală la obiectivul de 1,5 grade Celsius (2,7 Fahrenheit) față de perioada preindustrială stabilit în acordul de la Paris din 2015. Dar a repetat poziția producătorului de petrol potrivit căreia combaterea schimbărilor climatice se referă la reducerea emisiilor. „Trebuie să folosim orice oportunitate pentru a reduce emisiile, indiferent de sursă”, a spus el, conform Reuters .