Astăzi a avut loc a doua zi a vizitei oficiale pe care o Ludovic Orban o efectuează în capitala Franței. Premierul este însoțit de o echipă formată din mai mulți miniștri.
Ieri, delegația României a semnat foaia de parcurs, care reprezintă, de fapt, un plan de acțiune pe următorii patru ani, în cadrul Parteneriatului strategic dintre Franța și România.
Astăzi au avut loc o serie de întâlniri importante pentru relațiile dintre Franța și România
Delegația română a avut o întrevedere cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), după care a participat la o întâlnire în plenul Consiliului OECD.
”Cu ocazia acestor două evenimente importante am susținut candidatura României pentru a deveni membră OECD. În cadrul procesului de lărgire a componenței OECD, noi considerăm că avem toate argumentele pentru a deveni membri OECD. România este cea mai bine pregătită țară europeană de pe lista țărilor europene care sunt în curs de aderare la OECD și considerăm că într-un viitor apropiat această procedură de integrare a României în OECD poate să demareze cu succes. Am răspuns întrebărilor ambasadorilor țărilor membre ale OECD și am argumentat cu tot ceea ce am considerat că reprezintă un atu al României această candidatură.” a declarat Ludovic Orban, Premierul României.
De asemenea, azi, au avut loc două întâlniri extrem de importante, cu președintele Adunării Naționale, Richard Ferrand, de asemenea, cu președintele Senatului Republicii Franceze, Gérard Larcher. În ambele întâlniri am fost abordate subiecte de interes comun, subiecte de interese european și, de asemenea, chestiuni de politică internațională.
Care este cea mai importantă realizare a vizitei oficiale în Franța
”Sigur că cel mai important obiectiv pe care l-am avut a fost acela de a stabili coordonatele colaborării între Franța și România în următorii patru ani, prin intermediul foii de parcurs aferente Parteneriatului strategic, dar fiecare moment al vizitei a reprezentat un momentul important pentru România, chiar participarea la reunirea OECD, pentru că România poate să aibă o serie de avantaje din integrarea în OECD. Noi, de altfel şi suntem într-un fel, fără a fi devenit membri, noi participăm la toate activitățile OECD, fiind una dintre cele mai prezente țări care nu sunt membre a OECD în toate grupurile de lucru și toate sesiunile, workshop-urile care se realizează la nivelul OECD. De asemenea, întâlnirea cu președintele Adunării Naționale, cu președintele Senatului au reprezentat momente importante de dialog la nivel înalt, interinstituțional, între instituţii foarte importante din Franța și România, care au reafirmat colaborare extrem de apropiată și care au dus la stabilirea unor poziții de interes comun atât în politica la nivel european, cât și în politică internațională.” a spus Ludovic Orban.