Controverse în România legate de cifrele publicate de Ministerul Sănătăţii privind vaccinarea. Ministrul sănătății vorbește despre transparență, dar admite că unele cifre nu sunt reale.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării precizează că nu există centre de vaccinare organizate de minister, care se acordă tratament privilegiat cadrelor militare.
Cifrele publicate de Ministerul Sănătății arată că din 849 de persoane, care s-au vaccinat aici, la centrul de la Școala Generală „Iuliu Hațieganu”, între 1 și 5 martie, 106 nu erau eligibile pentru această etapă.
De aici şi suspiciunile că persoane ar fi putut sări pe rând. Autoritățile locale au o explicație. Tasnádi Szilárd, prefectul judeţului Cluj: „Au fost 77 de persoane. Erau liste întocmite, liste speciale, deci nu programare prin intermediul programului, pentru profesori”.
În afară de profesori, în baza de date prezentată de Ministerul Sănătății mai sunt și persoanele din centre sociale, cele imobilizate, pacienții cu transplant şi persoanele fără adăpost, susține coordonatorul campaniei de vaccinare.
„Atâta timp cât există persoane exceptate de la programare și nu pentru că ar fi favorizate într-un fel, ci pentru a grăbi activitatea de vaccinare, acest procent mi se pare irelevant, pentru că nu denotă faptul că sunt persoane vaccinate care nu ar trebui să fie vaccinate în această etapă”, spune Valeriu Gheorghiţă.
Cîțu: Am aflat din presă de prezentarea datelor
Ministrul sănătății susține că e nevoie de aceste liste pentru transparență și admite că unele date prezentate nu sunt corecte.
„Nu există niciun motiv pe lumea asta pentru care datele să nu fie publice cu privire la vaccinare, cu privire la testare. S-ar putea ca anumite date să fie corectate și pentru asta să fie nevoie de un efort, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este o lucru profund nociv pentru democrația unei țări”, transmite Vlad Voiculescu.
În spațiul public a început o întreagă discuție privind numărul celor care ar fi sărit sau nu rândul și s-au imunizat în această etapă. Premierul a cerut verificări la Ministerul Sănătății și așteaptă un raport, mai ales că nu a fost consultat înainte ca cifrele să fie făcute publice.
„Am aflat din presă de prezentarea datelor. Am văzut mai multe interpretări în spaţiul public, unele tendenţioase şi eu cred că aici, cei care au publicat au datoria să le explice”, spune Florin Cîţu.
Bode: E vorba și despre serviciile de informații
Nemulțumit e și ministrul de internem, care susține că au fost publicate unele date secrete.
„Nu este normal ca ele să fie publicate cu adresă legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică. Aici înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații”, declară Lucian Bode.
Neînțelegerile vor fi lămurite de Corpul de Control al premierului. Specialiștii vor face verificări și vor prezenta lui Florin Cîțu un raport detaliat despre aceste informații, care au ajuns în spațiul public, potrivit RRA.