În cadrul ședinței de guvern de astăzi, 26 aprilie, premierul României, Nicolae Ciucă, a făcut o serie de precizări cu privire la cheltuielile bugetare. Echipa ministerială pe care o conduce Nicolae Ciucă depune toate eforturile pentru a păstra stabilitatea fiscală, care este esențială pentru îndeplinirea programului de guvernare, a declarat premierul.
Nicolae Ciucă este și președintele Partidului Național Liberal.
A fost un an greu pentru Nicolae Ciucă
„Cu toată responsabilitatea, aşa cum am făcut-o şi anul trecut când am avut de gestionat un an foarte greu, la fel şi anul acesta, nu facem altceva decât să luăm acele măsuri ca să asigurăm stabilitatea bugetară şi să ne asigurăm că avem banii necesari pentru îndeplinirea obiectivelor conform programului de guvernare”, a declarat premierul.
În discursul său, prim-ministrul a abordat și ineficiența unor cheltuieli, cum ar fi achiziționarea de mobilier, automobile și alte bunuri și servicii, care, combinate, pun și mai mult presiune asupra bugetelor publice. De asemenea, finanțarea pentru sănătate și educație va continua să fie prezentă, la fel ca și salariile celor angajați în aceste domenii.
„Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem şi să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Am făcut specificaţiile necesare privind domeniile, respectiv bunuri şi servicii, autoturisme, mobilier şi alte cheltuieli care trebuie foarte bine gestionate fără a ne atinge de serviciile medicale, de educaţie, fără a ne atinge de reducerea veniturilor salariaţilor şi asta doresc să fie foarte clar înţeles de către toată lumea”, a mai spus Ciucă.
România, cea mai stabilă țară din regiune
Nicolae CiucăNicolae Ciucă, care a preluat conducerea administrației în momentul în care Ludovic Orban și grupul său au fost destituiți, este convins că: „cifrele pe care le avem astăzi pe masă, legat de anul 2022, ne demonstrează că au fost măsuri care ne-au asigurat creştere economică, stabilitate, au făcut ca România să fie cea mai stabilă ţară din regiune şi ne creează perspectivele pentru a avea încredere că în continuare putem să mizăm pe creştere economică şi s asigurăm îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare”.
Ce se întâmpla cu suprataxarea veniturilor?
Datorită poziției sale, Nicolae Ciucă are o voce importantă și în coaliția care controlează guvernul. Subiectul impozitării excesive a profiturilor peste plafonul salarial al președintelui Klaus Iohannis, stabilit la 25.000 de lei, a fost discutat la începutul acestei săptămâni de principalele partide de la guvernare.
Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat și al treilea om în stat, a propus următoarele: „Să rămână impozitul de 16% pe profit, dar doar dacă este mai puţin de 1% din cifra de afaceri.
Să punem impozit pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode a declarat la rândul său că „ Asta înseamna impozit progresiv inclusiv la privat. Altfel ar fi neconstituţional, iar PNL nu este de acord cu impozitul progresiv”.
Premierul Nicolae Ciucă i-ar fi dat indicații ministrului Finanțelor ca, în termen de o săptămână, să prezinte o analiză a implicațiilor politicilor preconizate de social-democrați, potrivit adevarul.ro.