Bugetul multianual al UE va fi blocat și în timpul votului final, anunță premierul polonez Mateusz Morawiecki. După votul preliminar de luni, unde Ungaria alături de Polonia s-au folosit de dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului UE, din cauza condiționării fondurilor europene privind statul de drept, votul final nu va aduce o schimbare pentru cele două țări. Liderii PE anunță măsuri.
”O Uniune Europeană în care există o oligarhie europeană care pedepseşte (statele membre) cele mai slabe nu este Uniunea Europeană în care noi am intrat. Am spus ”da” Uniunii Europene, dar ”nu” pedepsirii noastre ca pe nişte copii”, a adăugat şeful guvernului polonez, avertizând că dorinţa Bruxellesului de a impune condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene ar putea conduce în final la ”dezintegrarea UE’.’ a spus Morawiecki în faţa parlamentului de la Varşovia.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki atrage atenția asupra inegalității de care UE dă dovada și modul în care sunt pedepsite anumite state:
”Astăzi, acest instrument poate fi îndreptat împotriva noastră, împotriva Ungariei, probabil împotriva Sloveniei, probabil împotriva vreunei alte ţări din Europa Centrală. Dar în câţiva ani, în doi ani sau trei ani, ar putea fi îndreptat împotriva altcuiva. Este un moment de cotitură în istoria UE. Luarea unor decizii bazate pe dispoziţii arbitrare pentru a reglementa poate conduce în final la prăbuşirea ei”, a adăgat premierul polonez.
Fără concesii în ceea ce privește statul de drept
În aceeași măsură, liderii Parlamentului European, anunță că nu vor face concesii Poloniei sau Ungariei în privința statului de drept și a modului în care sunt distribuite fondurile europene:
„Nicio concesie nu va fi făcută din partea noastră. Liderii Parlamentului European regretă profund acest blocaj şi reafirmă că acordurile încheiate asupra bugetului multianual, cât şi a asupra condiţionalităţii cu statul de drept) (…) nu pot fi în niciun caz redeschise”, au anunţat, miercuri, preşedintele instituţiei, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice.
Cum Ungaria şi Polonia nu puteau opri singure acest mecanism de condiţionalitate a accesării fondurilor europene, adoptat la reuniunea de luni prin majoritate calificată, rezervele exprimate de aceste ţări au împiedicat adoptarea acordului asupra cadrului financiar plurianual şi a deciziei privind resursele proprii, care necesită unanimitate.
Clément Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, a anunțat că în lipsa unei soluții practice de rezovlarea a diferendului, Uniunea Europeană va avansa fără cele două state.
Joi va avea loc o nouă conferință pentru a se încerca rezolvarea crizei.