Istoria se repetă, pentru că roata deja a fost inventată, cel puțin așa se spune atunci când alte idei noi nu există. Dar, după cum se vede și în această poveste, de la Infoactual, ideile vechi pot îmbrăca și o ”haină” nouă.
Consultare publică la Iași. Fostul ministru Tudorel Toader vrea ”un leu pentru muzeu”. dar nu știe ce spune lumea
Rectorul primei instituții moderne de învățământ superior din România, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), prof. univ. dr. Tudorel Toader, care la un moment dat a fost și ministru al justiției, a inițiat un proiect inedit ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav, chiar în inima Moldovei, la Iași.
Tudorel Toader (n. , Vulturu, Vrancea, România) este un magistrat român care a ocupat funcția de ministru al Justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă din februarie 2017 până în aprilie 2019. Tudorel Toader a deținut două mandate succesive de judecător al Curții Constituționale între 2006 și 2016 și îndeplinește din 2016 funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o scurtă pauză când a fost supendat, pentru că ocupa fotoliul de ministru.
În Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, se pregătește o construcție spectaculoasă, scrie media locală. dar pentru a duce la capăt acest proiect îndrăzneț, care este deocamdată doar pe hârtie, este nevoie de sumă substanțială.
La Iași, a fost lansată o campanie spectaculoasă! Un profesor solicită sprijin public pentru realizarea unei noi atracții turistice, ieșene. Rectorul instituției de învățământ superior, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inițiat un interesant proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav. În acest context, acesta a lansat în urmă cu câteva zile o campanie sub deviza „Dați un leu pentru Muzeul satului moldav”, scrie, cu litere mari, bzi.
Anunțul rectorului, care este și vizionarul proiectului
”Consultare publică! Vă consult dacă să inițiez o campanie sub deviza «Dați un leu pentru Muzeul Satului Moldav», muzeu reprezentativ pentru Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului. Muzeul va fi organizat în Grădină Botanică a UAIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Complexul Muzeal Național «Moldova» din Iași.
Muzeul satului moldav, reprezentativ pentru ambele maluri ale Prutului, se află în stadiul de proiect. Muzeul va da un plus de valoare Grădinii Botanice, va fi un centru de cultură, prin conservarea elementelor etnografice specifice fiecărui județ și fiecărui raion. Specialiștii din UAIC, împreună cu cei ai Complexului Muzeal Național «Moldova» din Iași, vor asigura punerea în valoare a acestui patrimoniu cultural inestimabil. Vom identifica sursele de finanțare europeană”. Acesta este anunțul rectorului ieșean Tudorel Toader.
Cum va arăta muzeul natural
La muzeul natural din inima urbei moldave vor fi aduse case tradiționale de pe ambele maluri ale Prutului, va fi o zonă de agrement, cu obiecte tradiționale. Amănunte despre noul proiect, ne oferă tot prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC din Iași.
”Această nouă componentă a Universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice «Anastasie Fătu» a UAIC, fiind localizată în zona lacului din Grădina Botanică, «intrarea Munteni», și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și de practică studențească. Așadar, ne propunem realizarea muzeului satului moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național «Moldova» și cu autoritățile locale”, a ținut să menționeze prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Ideile sunt multe și diversificate, complexe, adunând laolaltă tradiția și istoria celor două maluri ale Prutului, unite acum printr-o idee comună, interactivă, pentru posteritate.
Aniversarea Grădinii Botanice, în august
În luna augut, Grădina Botanică împlinește 166 de ani de transformări istorice pe diferite amplasamente din municipiul Iași, fiind prima grădină botanică universitară românească.
Grădina Botanică din Iași, numită în prezent după numele fondatorului său, Anastasie Fătu – Grădina Botanică „Anastasie Fătu”- este o grădină botanică situată în cartierul Copou din Iași, România. Înființată în anul 1856 și întreținută de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, este cea mai veche și cea mai mare grădină botanică din România. În 1856, în imediata vecinătate a zonei ieșene cunoscute sub numele de Râpa Galbenă, Anastasie Fătu a înființat Grădina Botanică din Iași cu un teren cumpărat din fonduri proprii.
Unicat. Această minunată grădină este și cea mai mare expoziție din țară, unică prin numărul mare de specii vegetale și prin măsurile speciale de conservare aplicate. Încă de la înființare, tinerii aveau posibilitatea să învețe și să descopere aici, prin învățământul practic, aspecte inedite referitoare la specii de plante indigene și exotice, metode de cultură și importanța acestora.
Gândul de la care a pornit acest proiect este unul bun, dar să vedem cum îl materializăm practic. Primul pas: să răspundă oamenii la consultarea publică lansată, inițial, prin media locală.
Foto: BZI