Actual

Consiliul Concurenței verifică aplicarea reducerilor pentru alimentele de bază! Când începe procedura

Coș de cumpărături,
Sursa foto: Antena 3CNN

Consiliul Concurenței a început demararea unei acțiuni ample de verificare pentru a vedea exact în ce măsură au aplicat marile companii prevederile Ordonanței de Guvern cu privire la combaterea majorării prețurilor pentru alimentele de bază. Instituția ar urma apoi să realizeze o analiză comparativă a prețurilor actuale afișate la raft și a celor de dinaintea emiterii acestei ordonanțe, după cum explică președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„Am demarat o amplă acţiune pentru a vedea în ce măsură companiile au aplicat prevederile ordonanţei de urgenţă care instituie unele măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

Pe baza informaţiilor primite de la companii şi a datelor pe care le-am strâns până acum cu ajutorul platformei Monitorul Preţurilor, vom face o analiză comparativă a preţurilor la raft actuale faţă de cele de dinaintea emiterii ordonanţei. Cred că la sfârşitul acestei săptămâni vom avea primele rezultate”, a explicat Chiriţoiu.

Monitorizarea continuă pe toată perioada reducerilor de preț

Președintele autorității pentru Concurență a subliniat că această activitate de verificare a marilor lanțuri de magazine ar urma să continue și în perioada următoare. Pentru a fi posibilă o monitorizare conformă, Consiliul Concurenței ar urma să colaboreze și cu Ministerul Agriculturii dar și cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar în funcție de rezultatele obținute ca urmare a acestui proces, vor exista dezbateri alături de reprezentanții Guvernului, pentru a se pune la punct măsurile care s-ar impune.

Potrivit Ordonanței de Urgență care reglementează stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază, care a fost aprobată de Executiv, în data de 30 iunie 2023, cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse agricole și alimentare se vor limita, începând de la data de 1 august, și va fi în vigoare pentru o perioadă de trei luni.

Potrivit Legii, nerespectarea prevederilor în vigoare constituie o contravenție, iar dacă legea nu a fost săvârșită în astfel de condiții, potrivit legislativului penal, nerespectarea voită a legii constituie o infracțiune și se sancționează cu amendă penală, ce începe de la 100.000 de lei și poate ajunge până la 2.000.000 de lei.

Care sunt produsele cu prețuri mai mici

Conform Ordonanței de Urgență aprobată la data de 30 iunie și intrată în vigoare de la data de 1 august 2023, 14 alimente de bază vor putea fi achiziționate din magazine cu prețuri substanțial mai mici, astfel încât să se realizeze o stopare a majorări prețurilor, cu care majoritatea românilor nu mai pot ține pasul.

Astfel, pâinea alba simplă, cu un gramaj cuprins între 300 și 500 de grame, fără specificații suplimentare, va fi mai ieftină. De același tratament beneficiază și produsele lactate: laptele de vacă proaspăt cu 1,5% grăsime, brânza telemea de vacă vrac, iaurtul simplu realizat din lapte de vacă, cu grăsime de 3,5% se vor găsi la raft cu prețuri mai mici.

În plus, și făina albă de grâu „000” vândută la pachet de 1 kilogram, mălaiul, cofrajul de zece ouă și uleiul de floarea soarelui ar ajunge să fie mult mai ieftine, dar și produsele din carne, precum carnea proaspătă de pui și de porc se vor găsi la prețuri reduse.

Și legumele proaspete vândute vrac, precum roșiile, castraveții, ceapa roșie, fasolea uscată, morcovii, ardeiul gras și kapia dat și cartofii vor avea și ele prețuri mai mici, iar de la 1 august și fructele proaspete vândute vrac vor fi mai ieftine. Românii vor putea astfel achiziționa mere roșii și mere golden, prune, pepene roși și struguri de masă mai ieftin.

Pe lista de produse cu adaos comercial redus se găsește și zahărul alb tos, vândut la pachete de maximum un kilogram, potrivit Agerpres.