Cazul părintelui Visarion Alexa le-a dat viața peste cap ierarhilor BOR, care au luat, recent, decizii radicale. Au decis să facă schimbări majore. Iată care sunt principalele hotărâri ale Sfântului Sinod.
Spovedania este una dintre cea mai mare taină care ni s-a dat. Spovedania trezește conștiința și-i dă creștinului posibilitatea de a-și schimba viața, de a se apropia cu încă un pas de împărăția lui Dumnezeu. După cazul Visarion Alexa, BOR a decis să schimbe regulile Tainei Spovedaniei și a întocmit o listă de măsuri care vor trebui aplicate de toți preoții.
Care sunt principalele hotărâri ale Sfântului Sinod
Potrivit Sfântului Sinod, a fost instituit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici și mireni și au fost reconfirmate condiţiile înscrierii la doctoratul în Teologie. De asemenea, ierarhii BOR au aprobat mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia.
Astfel, s-a hotărât ca Sfânta Spovedanie să se săvârșească doar în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos. În acest fel, persoana care se mărturisește va avea conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii.
De asemenea, s-a hotărât că preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa.
Orice duhovnic va trebui să aibă, la rândul său un alt părinte duhovnic
Tot Sfântul Sinod a hotărât că Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură, iar orice duhovnic va trebui să aibă un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant. Nu în ultimul rând, preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei.
O altă măsură a Sfâtului Sinod se referă la respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei. Asta înseamnă că se va săvârși doar în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii. „Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”, au hotărât mai marii bisericii.
Nu în ultimul rând, Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.
Sursă foto: doxologia