Actual

Confruntare televizată Trump și Biden pe domeniile unde republicanii și democrații au viziuniuni foarte diferite

Confruntare televizată Trump și Biden pe domeniile unde republicanii și democrații au viziuniuni foarte diferite
arhiva evz.ro

Confruntare televizată Trump și Biden pe domeniile unde republicanii și democrații au viziuni diferite. Mai sunt 35 de zile până la alegerilor pentru funcția de președinte al Statelor Unite.  Cu doar câteva ore înaintea primei dezbateri televizate din campanie, sondajele îl dădeau în continuare favorit pe Joe Biden. Diferența dintre candidatul democrat și Donald Trump nu este foarte mare, dar suficientă cât Biden să fie considerat ca favorit la câștigarea alegerilor în Statele Unite.

 

Joe Biden își păstrează avansul de 5-7 procente în fața candidatului republican, cu 53% față de 47%, iar experții spun că dezbaterea din Ohio nu va schimba prea mult lucrurile. Dezbaterea din Ohio a fost prima dintre cele trei care vor fi organizate în campania electorală prezidențială.

 

Temele pe care s-au înfruntat cei doi candidați au fost economia și sănătatea, domenii unde republicanii și democrații au în mod tradițional viziuni foarte diferite. În cadrul dezbaterii s-a discutat mult și despre modul în care autoritățile federale au răspuns în fața pandemiei. Donald Trump a fost criticat, mai ales în faza de debut a pandemiei, pentru că ar fi subestimat impactul acesteia și riscurile pentru populație. Răspunsul său a fost considerat lent și neconvingător de mulți alegători. Sondajele arată că 65% dintre americani tind să nu creadă informațiile pe care președintele Statelor Unite le-a furnizat despre noul coronavirus. De altfel, Trump a fost criticat pentru declarațiile sale discutabile privind hidroxiclorochina și virusul în general.

 

Un alt subiect disputat a fost cel legat de numirea unui judecător pe postul vacant de la Curtea Supremă, rămas liber după decesul lui Ruth Bader Ginsburg. Trump a făcut deja o propunere, în persoana judecătoarei Amy Coney Barrett, însă democrații susțin că numirea ar trebui făcută de viitorul președinte. Subiectul este unul important pentru că Trump deja a reușit să numească doi judecători din cei 9 de la Curtea Supremă, iar Barrett ar fi al treilea. O astfel de ”reușită” pentru un președinte este cu totul atipică, în condițiile în care judecătorii de la Curtea Supremă au mandat pe viață.

 

Nu în ultimul rând, în dezbatere au fost aduse și protestele Black Lives Matters, proteste care au o componentă puternică anti-republicană și anti-Trump. Sondajele arată că 47% dintre americani consideră că Biden ar putea să gestioneze mai bine problemele legate de criminalitate, în timp ce 44% cred că Donald Trump ar fi mai competent pe acest domeniu.