Reprezentantul special al guvernului macedonean pentru soluționarea disputei dintre autoritățile de la Skopje și Sofia, Vlado Buckovski, este convins că în următoarele luni Bulgaria va ridica blocada privind începerea negocierilor pentru aderarea Macedoniei de Nord la UE, informeaza Mediapool.
„În 2021, vreme de 8 luni, Bulgaria nu a avut un guvern cu drepturi depline. În țară au fost de trei ori alegeri parlamentare și o dată alegeri prezidențiale. Acest lucru a avut un impact serios asupra eforturilor noastre de a găsi o soluție reciproc acceptabilă și de a ridica blocada pe calea noastră către UE”, a spus Buchovski. Potrivit acestuia, „în ciuda acestor circumstanțe neprevăzute, s-au înregistrat progrese în edificarea încrederii între cele două țări”.
Perioada de lucru a acestor grupuri de lucru, care vor avea întâlniri intense, poate fi scurtată. Sunt convins de asta, dar situația va fi mai clară după întâlnirea noului prim-ministru macedonean, Dimităr Kovacevski, cu omologul său bulgar, Kiril Petkov, care este programată pentru jumătatea lunii ianuarie, a mai declarat Buchovski pentru site-ul Lokalno.
„În 2022, mă aștept să ajungem la o soluție reciproc acceptabilă cu Bulgaria. O soluție care să fie bazată pe respect reciproc și va fi susținută. Blocada bulgară va fi ridicată. Începutul negocierilor cu UE va deveni în sfârșit realitate”, a mai spus Buchovski.
În ceea ce privește afirmațiile liderului opoziției Hristian Michoski, care a spus că Kiril Petkov nu este un politician curajos, trimisul special a arătat următoarele:
„Nu accept poziția lui Michoski conform căreia Petkov nu este un politician curajos… Petkov vorbește despre o decizie acceptabilă de toată lumea, nu de o decizie impusă. Petkov spune că trebuie respectate și liniile roșii ale Macedoniei de Nord”.
Referitor la schimbarea manualelor, Vlado Buchovski spune că aceasta este sarcina comisiei mixte de istorie, care trebuie să ajungă la un acord asupra textelor din manuale. Societatea noastră știe că de multă vreme această comisie nu lucrează bine privind coordonarea textelor pentru manualele de istorie pentru învățământul primar și legat de țarul Samuil, a mai explicat el. Buchovski „crede că partea macedoneană și-a tras propriile concluzii din disputa cu Grecia privind numele constituțional al Republicii Macedonia de Nord, în care timpul nu a fost de partea sa”.
