Prezent la summit-ul european pe probleme de apărare, găzduit de Bruxelles, șeful diplomației europene, Josep Borrell a apreciat că liderii internaționali trebuie să continue să explice oamenilor situația din Ucraina, pentru a acoperi manipulările sau ambiguitatea unor entități care sprijină Moscova.
”Uniunea Europeană va investi în următorii trei ani circa 70 de miliarde de euro în industria de apărare, ca răspuns la noile amenințări ridicate de Rusia, afirmă șeful diplomației europene”, Josep Borrell.
Slava Ucraini!
Până acum, sprijinul european către Ucraina se ridică la 60 de miliarde de euro, din care 6 miliarde reprezintă ajutor militar. 400.000 de obuze au fost livrate Kievului, iar anul acesta vor fi trimise alte un milion.
Josep Borrell declara că, în ciuda brutalității cu care se desfășoară războiul din Ucraina, evoluția acestuia arată eșecul militar al Rusiei. Acesta susține că singura speranță a lui Vladimir Putin este ca Europa și opinia publică să obosească în a susține Ucraina.
Tocmai de aceea, adaugă el, liderii internaționali trebuie să continue să explice oamenilor situația din Ucraina, pentru a acoperi manipulările sau ambiguitatea unor entități care sprijină Moscova.
Planeta, împotriva lui Putin
Josep Borrell:” Putin nu poate câștiga acest război și nu trebuie. Este angajamentul Europei și al întregii lumi libere. Și lumea trebuie să înțeleagă ce se întâmplă acolo”.
”Iar asta este o altă luptă, una diplomatică, la fel de importantă, pentru că oamenii văd unii lideri din lume care au o ambiguitate strategică. Aceștia spun: da, este un război, dar acest dar, această ambiguitate nu există. De fapt, există doar o invazie, o țară care a invadat o alta fără niciun motiv. Sute de oameni sunt omorâți zilnic. Nu există nicio îndoială, niciun dar în această chestiune”, a continuat diplomatul UE
”Josep Borrell spune că, dincolo de Ucraina, Europa va sprijini în continuare țări precum Republica Moldova să-și întărească securitatea și să se alăture Uniunii. În perioada următoare, la Chișinău va avea loc un summit european, iar acest lucru transmite încă o dată determinarea statelor comunitare de a securiza parcursul democratic al Moldovei”, a mai spus Borrell.
Un război scump
Războiul din Ucraina poate fi deja considerat cel mai costisitor conflict militar din istoria omenirii. Astfel, conform unui studiu publicat zilele trecute de Institutul Economic German, „prețul” acestui război se ridică, după doar un an, la peste 1,6 trilioane (1,6 mii de miliarde) de dolari, sumă ce reprezintă valoarea pierderilor provocate întregii economii globale de conflictul declanșat de Putin.
În cazul Ucrainei, pierderile directe, provocate de distrugeri, dar și cele economice indirecte depășesc deja 600 de miliarde de dolari. Comparativ, cel De-al Doilea Război Mondial – cel mai devastator conflict din istorie, desfășurat pe parcursul a aproape 6 ani – a costat între 1 trilion și 4 trilioane de dolari, estimări făcute la valoarea din prezent a dolarului.