Lifestyle

Conflict la granița României. Uniunea Europeană e atentă la situația inflamată din Serbia și Kosovo

Conflict la granița României. Uniunea Europeană e atentă la situația inflamată din Serbia și Kosovo

Odată cu intensificarea tensiunilor dintre guvern și Serbia, Uniunea Europeană a solicitat reținere maximă în Kosovo. Cei 27 de membri ai blocului comunitar cer ca liderii Serbiei și Kosovo „să contribuie personal la o soluție politică”.

Nu va fi tolerat nici un act criminal

De asemenea, NATO, care are trupe de menținere a păcii în Kosovo, a cerut părților să evite orice provocare. Totodată, UE a  dat și o avertizare: nu va tolera atacurile asupra poliției UE și nici un fel de act criminal.

Pristina pregătește un atac asupra zonelor de etnie sârbă din nordul Kosovo

Potrivit informațiilor oferite de BBC, armata sârbă se află la „cel mai înalt nivel de pregătire de luptă” după mai multe săptămâni de escaladare a tensiunilor dintre Serbia și Kosovo. Dată fiind situația grea, președintele Aleksandar Vucic a afirmat că va „lua toate măsurile pentru a proteja poporul și a păstra Serbia„.

“Situația de acolo este foarte complicată”

Ca să aibă situația sub control, președintele Serbiei l-a trimis pe șeful Statului Major al armatei sârbe, generalul Milan Mojsilovic la frontiera cu Kosovo. Într-o declarație pentru postul de televiziune Pink, generalul a mărturisit că „situaţia de acolo este complicată” și că este mare nevoie de „prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”.

Tensiunile sunt foarte mari și totul a luat amploare după ce presa a subliniat că Pristina ar pregăti „un atac” asupra zonelor de etnie sârbă din nordul Kosovo. Până în acest moment, guvernul de la Pristina nu a comentat nimic privind aceste acuzații.

Blocaje rutiere în nordul Kosovo

Din data de 10 decembrie în nordul Kosovo au fost ridicate blocaje rutiere, iar traficul către două puncte de trecere a frontierei cu Serbia a fost blocat. Cu o majoritate etnică albaneză, Kosovo s-a desprins de Serbia după războiul din 1998-1999 și nu a fost recunoscută ca stat independent.