Lifestyle

Confesiunea în scris a lui Igor Dodon. Fostul președinte al Republicii Moldova a trimis un bilețel

Confesiunea în scris a lui Igor Dodon. Fostul președinte al Republicii Moldova a trimis un bilețel
Foto: Facebook/Pagina oficiala Igor Dodon

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat reţinerea sa din seara zilei de marţi, 24 mai 2022, în stilul caracteristic.

Confesiunea în scris a lui Igor Dodon. Fostul președinte al Republicii Moldova a trimis un bilețel

„Eu aici voi rezista. Voi, stimați colegi, rezistați acolo unde sunteți, la libertate, și demonstrați că sunteți cea mai importantă forță politică din interiorul țării. Demonstrați că sunteți forța care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea țării nimănui și că sunteți atenți la vocea poporului”, a scris miercuri, 25 mai 2022, fostul președinte moldovean, pe pagina sa de Facebook.

Dodon a transmis și un mesaj, pe un bilețel, din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, prin intermediul avocaţilor săi. Fostul președinte al Republicii Moldova acuză actuala guvernare de la Chişinău că i-ar fi ”fabricat” dosarele în care este acuzat. Mesajul este de fapt o confesiune prin care Igor Dodon dezvăluie, publicului larg, ce simte în legătură cu reținerea sa.

Dodon se arată sigur că îşi va demonstra nevinovăţia în instanţă. Prin mesajul său, ex-președintele a dorit să ajungă astfel la inima prietenilor, colegilor, simpatizanților, care urmăresc cu sulfetul a gură evoluția reținerii sale inopinante. După cum mărturisește în scris,  el are credința că este ”victima” unui ”dosar fabricat, la comandă”. Consideră acțiunea pornită asupra lui ca fiind ”denigratoare” și spune că îi pare rău că s-a procedat așa, pentru că ”până și în politică trebuie să existe omenie”.

”Nu e prima dată când am devenit ţinta unei justiţii regizate şi dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri şi am trecut prin diferite campanii de calomniere şi de acuzaţii nefondate. Totuşi, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur şi simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacţii negative la public. Îmi pare rău că s-a procedat în aşa mod. Până şi în politică trebuie să existe omenie şi e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziţiei”.

Dodon reclamă că este victima unui dosar politic

Fostul președinte moldovean, prin scrisoare sa publică, vrea să asigure oamenii, care cred în el, că are justificări la toate punctele de care a fost acuzat, având deplina convingere că este ”un dosar politic, cusut cu ață galbenă”, spunând că speră la o judecată corectă.

”Vreau să vă asigur că pentru fiecare element care prezintă interesul procurorilor eu am explicaţiile şi justificările necesare, pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupţie şi ilegalitate. Acesta e un dosar politic cusut cu aţă galbenă. Şi sunt sigur că o judecată corectă şi necontrolată politic îmi va da dreptate”.

Vremurile tulburi ale omenirii sunt pentru el ”vremuri nebune”. Și, nu în ultimul rând, mai crede că reținerea lui nu va aduce revenirea la normalitate. ”Şi ce dacă m-aţi arestat azi? De mâine vor scădea preţurile, se vor mări pensiile şi salariile şi vor veni în sfârşit „vremurile bune” promise? Veţi vedea că vor trece câteva zile sau câteva săptămâni şi oamenii iarăşi o să ceară de la voi o viaţă mai bună, nu promisiuni şi cai galbeni pe pereţi…Totul se scumpeşte, totul se dărâmă, tinerii continuă să emigreze… cetăţenii se arată tot mai indignaţi de aceste crize în lanţ, ei nu vor ca Moldova să fie parte a conflictului militar şi sunt gata să iasă la proteste masive, pentru a cere încetarea acestor „vremuri nebune” şi pentru a cere revenirea la normalitate”.

Scrisoarea aderesată admiratorilor, cunoscuților, membrilor organizațiilor pe care le conduce, sunt menite a liniști spiritele, mai ales că imediat după arestarea lui, cele două tabere, pro și contra, s-au bătut la propriu, în plină stradă.

Sărbătoarea de dinaintea reținerii

Pe 22 mai, cu doar două zile înainte de vizita neprevăzută a oamenilor legii, Igor Dodon sărbătorea Ziua Sfântului Nicolae de Vară, în satul natal Sadova, hramul localității și 602 ani de la prima atestare documentară. ”Este și hramul casei mele părintești. De regulă, în această zi, ne adunăm la mama acasă împreună cu copiii, rudele și cei dragi și ne împărtășim bucuriile și realizările. Sadova este un sat frumos, cu oameni harnici și ospitalieri de care mă voi mândri oriunde voi fi. Cu prilejul sărbătorii de astăzi, doresc sadovenilor, dar și tuturor cetățenilor care sărbătoresc astăzi Hramul localităților, pace, voie bună și belșug”, scria, cu mândrie și bucurie în suflet, pe pagina sa de socializare, Igor Dodon, fără a bănui măcar că nici nu se va trezi bine din sărbătoare și bucuria se va transforma într-o profundă tristețe.

Casa de la Sadova este doar una dintre locațiile ”scotocite” de anchetatorii aflați în exercițiul funcțiunii, potrivit legilor în vigoare.

Acuzațiile aduse de procurorii anticorupție lui Igor Dodon

Igor Dodon este acuzat de comiterea coruperii pasive, acceptarea finanţării partidului politic de o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită. Dodon a fost reţinut pentru 72 de ore, marţi dimineaţă, după ce procurorii au efectuat percheziţii la domiciliul lui din Chişinău, la casa părintească din satul Sadova şi la câteva alte imobile, despre care se știa că Dodon le-ar deţine, prin intermediul unor intermediari. Procuratura Anticorupţie a mai comunicat că au fost percheziţionate, în total, zece imobile şi patru automobile, în cadrul a patru dosare penale deschise pe numele fostului preşedinte, acţiuni ilegale, care ar fi avut loc în perioada 2014 – până în prezent.

Foto: Facebook/Pagina oficiala Igor Dodon