Duminică, 26 iunie 2022, în Marea Britanie, în cadrul unei ample reforme a justiţiei, a intrat în vigoare pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid.
În ce cazuri se aplică pedeapsa cu închisoarea pe viață
Pentru şoferii periculoşi care ucid şi şoferilor neglijenţi care ucid în timp ce sunt sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, judecătorii vor putea pronunţa condamnări pe viaţă, scrie presa engleză.
Actuala pedeapsă pentru fiecare infracţiune este o una maximă cu închisoarea de 14 ani.
Secretarul de Justiţie Dominic Raab a spus: „Cei responsabili se vor confrunta acum cu posibilitatea vieţii în spatele gratiilor”.
De asemenea, noua legislaţie va crea o infracţiune de vătămare gravă prin conducerea neglijentă, ceea ce înseamnă că cei care provoacă răni pe termen lung sau permanente se confruntă şi cu pedepse mai aspre. Modificarea propusă a legii a fost anunţată pentru prima dată în 2017 şi intră în vigoare marţi, 28 iunie 2022.
În ce țări din Regatul Unit se va aplica măsura legislativă
Prevederea legislativă se va aplica infracţiunilor din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, dar nu şi în Irlanda de Nord, care are legi separate privind siguranţa rutieră.
Întârzierile cazurilor de accident au făcut ca familia să se simtă „uitată” . Astfel, șoferii ucigaşi vor primi condamnări pe viaţă.
În acest sens, Dominic Raab a adăugat: „Au fost pierdute prea multe vieţi din cauza unui comportament nesăbuit la volan, care a devastat familiile”. Steve Gooding, directorul Fundaţiei RAC, a declarat: „Şoferii care manifestă cel mai rău comportament pe drumuri reprezintă un pericol pentru noi toţi. „Cei care se comportă fără a ţine cont de riscul pe care îl prezintă merită cele mai aspre pedepse atunci când acţiunile lor le fură vieţile altora.”
Ce se urmărește prin aplicarea noii măsuri
Totodată, Gooding a spus că speră că ameninţarea unei condamnări pe viaţă va fi suficientă pentru a-i determina pe cei care conduc nesăbuiţi să-şi schimbe comportamentul.
În contextul actual, Gooding a declarat: „Omuciderea involuntară implică deja o pedeapsă maximă de până la închisoare pe viaţă, aşa că este greu de susţinut că uciderea cuiva cu o maşină nu justifică o posibilă sancţiune de severitate similară”.
De asemenea, BBC a relatat că Guvernul a spus că doreşte să se asigure că „pedepsele reflectă gravitatea crimelor şi şoferii ucigaşi ai mizeriei pleacă în urma lor”. De altfel, în cazul în care există dovezi că un vehicul a fost folosit ca armă pentru a ucide sau a comite vătămare corporală gravă, acesta a spus că Serviciul Procuraturii Coroanei va acuza în continuare oamenii de crimă sau ucidere din culpă.